Gradski muzej Križevci ove godine slavi 70. obljetnicu postojanja. Nakon izložbe o povijesti samog Muzeja u četvrtak je otvorena druga, od četiri izložbe posvećenih ovoj visokoj obljetnici čuvara križevačke baštine.

Druga izložba posvećena je čipki koja je realizirana u suradnji s Muzejom grada Koprivnice, a čija je kustosica i autorica izložbe Vesna Peršić Kovač kazala kako je svetomarska čipka povezala područje Međimurja, Bilogore, Podravine, Prigorja te Moslavinu.

put-cipke-26

– Postoje naznake da se ta čipka izrađivala na području Prigorja, ali na dokazivanju te teze još uvijek radimo. Ovom izložbom htjeli smo pokazati kako jedan mali predmet može povezati različita područja – kazala je, između ostalog, Peršić Kovač.

Ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi u prigodnom obraćanju zahvalila je na potpori i Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradu Križevcima.

Sandro novosel ana muslek

Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca kazao je kako je bogatstvo ove izložbe što prikazuje plod rada ljudi koji nisu bilo poznati kroz povijest, ali ovakvim izložbama to bogatstvo izlazi na vidjelo.

Izložbu je otvorila Ana Mušlek, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije. U prigodnom glazbenom programu nastupilo je KUD Prigorje.

 

Ana Muslek

Cilj izložbe je prikazati sličnosti i razlike u upotrebi čipke, ali i istražiti kako je ona pronašla put do udaljenih krajeva te na kraju postala vrijednim dijelom kulturne baštine navedenih regija. Jedan dio izložbe posvećen je ženama iz Svete Marije koje su čipku izrađivale i prodavale te na taj način bile među rijetkim pripadnicama svojeg spola, stanovnicama seoskih sredina koje su se izborile za vlastiti prihod i ekonomsku neovisnost.

Izložba ostaje otvorena do 21. svibnja 2022. Može se razgledati od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i 18 do 20 sati, subotom od 10 do 12 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.

put-cipke-01 put-cipke-02 put-cipke-03 put-cipke-04 put-cipke-05 put-cipke-06 put-cipke-07 put-cipke-08 put-cipke-09 put-cipke-10 put-cipke-11 put-cipke-12 put-cipke-13 put-cipke-14 put-cipke-15 put-cipke-16 put-cipke-18 put-cipke-19 put-cipke-20 put-cipke-21 put-cipke-22 put-cipke-23 put-cipke-24 put-cipke-25 put-cipke-27 kud prigorje put-cipke-30