Vesna Krnjak iz Reke kod Koprivnice jedna je od iskusnijih prodavača mliječnih prerađevina i mlijeka na Koprivničkom placu. Vesna iza sebe ima više od 15 godina iskustva prodaje svojih proizvoda na placu. Samom proizvodnjom mlijeka počela se baviti nakon što je dobila otkaz u posrnuloj koprivničkoj tvrtki Sloga u kojoj je dugo godina radila.
– Proizvodim sve sama, od svježeg sira i vrhnja pa sve do prgica, kuhanih sireva. Na gospodarstvu radimo ja i muž, a prema potrebi uskaču i djeca. Sin je zaposlen, a još imam i dvije kćerke, stariju 17 godina te mlađu 11 koja pokazuje najviše volje i želje za poljoprivredom – istaknula je Vesna.
Trenutno posjeduju dvije krave i dvije junice, kaže kako je krenula s jednom kravom, a jedno vrijeme je imala i pet krava.
– Nosili smo mlijeko na mljekaru, no bila je jako loša cijena mlijeka pa smo odustali i smanjili gospodarstvo na dvije krave, no sada ponovno ću povećati proizvodnju jer bez problema uspijem rasprodati sve što donesem na pijac, odnosno svaki put bi prodala i puno više nego što donesem pa upravo zbog toga planiram povećati proizvodnju – dodala je.
Vesna je istaknula kako je potrebno vrijeme da se steknu mušterije i da ljudi zadobi povjerenje. Isto tako naglasila je kako prije svega za povjerenje je potrebna kvaliteta, na koju ona posebno pazi.
– Kvaliteta proizvoda dolazi s prehranom krava, ako ih hranite sa silažom i sjenažom proizvodi neće biti toliko kvalitetni. Moje krave isključivo se hrane sijenom, šrotom i odlaze na vanjsku ispašu, čak i u ovim zimskim mjesecima – kazala je.
Istaknula je kako je siječanj već tradicionalno najlošije razdoblje u godini za prodaju, no unatoč tome uspijeva sve svoje proizvode bez problema prodati.
– Kada imate dugogodišnje mušterije i kvalitetu kao ja, čak ni siječanj nije problem. Sada je lako, ali počeci su bili iznimno teški. Kada sam krenula prvih mjesec, dva bilo je izrazito zahtjevno jer ljudi ne znaju kakvu imate kvalitetu proizvoda. Osim toga nisam ni znala sve napraviti pa sam i pitala kako se rade, no kada sam se uhodala sve je postalo lako – kazala je Vesna koja dolazi samo na koprivnički plac, ponedjeljkom i petkom.
Dodala je kako je nekad dolazila i subotom kada je imala više kravica, no kako je smanjila njihov broj, sada dolazi dva puta tjedno.
– Većina kupaca su starije populacije, iako ima i mladih. Kako ja dolazim ponedjeljkom i petkom, mladi ljudi su većinom na poslu pa većina koja kod mene kupuje su stariji ljudi. Veliki broj kupaca su dugogodišnji kupci jer znaju da kod mene je uvijek kvaliteta. Moji svježi sir i vrhnje i nakon 10 dana je istog okusa kao što je bilo i onaj dan kada su ga kod mene kupili, ne mijenja okus i miris. Prije nekih 10-ak godina kada nisam imala mlijeka uzimala sam od jednog rođaka mlijeko za proizvodnju sira i vrhnja, nije bilo dobro jer nije mogao dugo stajati, već nakon tri, četiri dana je promijenilo okus zbog puno kiseline u mlijeku. Moje krave hrane se samo s najboljom hranom tako da nemaju veliku kiselinu, tako da sir, vrhnje i mlijeko može i 10 dana stati bez da promijeni okus – istaknula je.
Kazala je kako ju njezine krave opuštaju, te se planira baviti s proizvodnjom sireva i vrhnja do god bude mogla.
– Najmlađa kćerka zna ponekad doći sa mnom na tržnicu. Često mi i doma pomaže kod mužnje i ostalih poslova oko proizvodnje sira. Pokazuje veliki interes, no neću ju ni na što prisiljavati. Djeca neka rade što ih zanima, a muž i ja ćemo se baviti s proizvodnjom do god budemo mogli – zaključila je Vesna.