Najprestižnije svjetsko natjecanje – 19. Decanter World Wine Awards 2022. u Londonu donijelo je potvrdu vrhunske kvalitete vinara iz Varaždinske županije, koji su u rekordnoj konkurenciji od 18.244 uzoraka vina iz 54 države, osvojili ukupno 38 medalja.

Prvi puta ove godine osvojena je i zlatna medalja koja je dodijeljena vinariji deMar za njihovu Graševinu 2020. Uz to, ukupno 14 vinara iz Varaždinske županije osvojilo je još 12 srebrnih i 25 brončanih medalja.

Decanter 2022 (2)

Po broju medalja i priznanja druga je najuspješnija županija u Hrvatskoj, odmah iza Istarske. Stoga su u Atriju Županijske palače prigodno predstavljeni nagrađeni vinari koji su i ove godine po pitanju kvalitete vina ljestvicu podigli na još višu razinu.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek upoznao je javnost kako je na ovogodišnjem Decanteru Hrvatska sveukupno osvojila 314 medalja, a Varaždinska županija sa svojim vinarima i proizvođačima vina na natjecanju sudjeluje treću godinu.

Decanter 2022 (4)

– Kada pogledamo površine na kojoj naši vinari uzgajaju i njeguju vinove loze, ona i nije toliko velika na području naše županije, ali ove medalje dokaz su vrhunske kvalitete naših vina – izjavio je pročelnik Vincek.

„Izbornik“ vinske reprezentacije, Siniša Lasan, višestruki hrvatski sommelijerski  prvak i prvi Decanter sudac u Hrvatskoj koji je i ove godine sudjelovao u samom ocjenjivanju, podsjetio je kako su rezultati prije tri godine bili skromni i realni, ali u kratkom vremenu se došlo do vrhunskih rezultata. Pokazatelj je to da Varaždinska županija ima izuzetno dobra vina, izuzetne kvalitete i treba raditi na tome da ta kvaliteta i dalje raste.

Decanter 2022 (6)

– S pristiglim uzorcima vina, ove godine nešto manje od 19 tisuća, ponovno se pokazalo kako je Decanter vrlo cijenjeno natjecanje kako među samim vinarima, tako i među širom javnosti. Poruka ovog natjecanja je da preporuča krajnjem potrošaču ono što je najbolje za određenu vrijednost, odnosno za novac. Temelji u Varaždinskoj županiji po pitanju kvalitete vina jako su dobro postavljeni i mislim da povratka nema i mislim da samo ima put naprijed –  rekao je Lasan.

Decanter 2022 (7)

Na pomoći, organizaciji, kao i sudjelovanju na samom natjecanju, Varaždinskoj županiji, u ime svih vinara i proizvođača vina, zahvalio se dobitnik zlatne medalje Mario Funtek, vlasnik vinarije deMar.

Neki vinari nikada ne bi sudjelovali na natjecanju da nije bilo Varaždinske županije ili bi poslali sorte lošije kvalitete. Uz pomoć županije, s ovih 52 poslana uzorka ostvaren je odličan rezultat. Kada je u našu vinariju došao izbornik Siniša Lasan i napravio selekciju vina rekao je da idemo po prvo zlato. Svi smo bili skeptični, ali nakon četiri mjeseca njegove riječi su se ostvarile, prvo zlato došlo je u vinariju deMar.

Decanter 2022 (9)

– Graševina, berba 2020. godina ostvarila je visokih 96 bodova i to je za nas definitivno najveći uspjeh i bit će ga teško ponoviti. Uz graševinu, slali smo i Pinot sivi koji je osvojio srebrnu medalju, dok su Muškat ottonel i Rajnski rizling bili brončani – upoznao je okupljene Mario Funtek, nadajući se da kako će i iduće godine u ovakvom broju, i s ovakvom podrškom sudjelovati na natjecanju te ponoviti ovogodišnji uspjeh, ako ne i bolji.

Decanter 2022 (3)

Župan Anđelko Stričak čestitao je svima podsjetivši kako je Varaždinska županija s 38 osvojene medalje odmah iza Istarske.

– Da su naša vina kvalitetna to smo znali, ovo je sada i potvrda. Potvrda je to da se mogu mjeriti, ne samo s najboljim hrvatskim vinima nego i s najboljim svjetskim vinima. To je dodatan iskorak prema razvoju turizma, jer osim kulturnih i prirodnih ljepota, možemo im ponuditi i bogatu gastronomsku ponudu čemu svjedoče i ovogodišnja priznanja. Čestitam svima i vjerujem da ćemo iduće godine biti još bolji – zaključio je župan Stričak.

Decanter 2022 (5)

Nagrađena vina imaju ‘Decanter ‘naljepnicu kao garanciju kvalitete, a otisnuti su i  prigodni katalozi s detaljnim prikazom svih nagrađenih vina  i vinarija namijenjeni distribuciji turističkim uredima, smještajnim objektima i ugostiteljima, ali i za upoznavanje s karakteristikama svojstvenim za sorte i vina Varaždinske županije berbi 2018., 2019., 2020. i 2021.

Decanter 2022 (13)

Na predstavljaju najboljih uzorka vina prisustvovali su i predsjednik Skupštine Varaždinske županije dr.sc. Josip Križanić, zamjenica župana Silvija Zagorec, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, gradonačelnici i načelnici s područja Varaždinske županije, županijski vijećnici, te ravnatelji županijskih ustanova.

Decanter 2022 (14) Decanter 2022 (12) Decanter 2022 (10) Decanter 2022 (1)