Veleučilište u Križevcima prije četiri godine dovezlo je iz Njemačke na Ratarnu dvanaest junica vrhunske genetike pasmine mesnog simentalca (podtip tzv. Fleckvieh-Fleisch).

Stado je smješteno u Govedarskom praktikumu/Praktikumu za Zootehniku. Praktikum s pripadajućim pašnjacima uređen je i opremljen za uzgoj goveda u sustavu krava-tele s ciljem stvaranja nukleusa rasplodnih linija visokovrijednih muških i ženskih grla, odnosno potomaka pogodnih za uzgoj i proizvodnju goveđeg mesa u ovom sustavu uzgoja.

Profesor na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima Dražen Čuklić rekao je kako kroz teoretski i praktični dio nastave studentima na Učilištu pokazuju kako doći do vrhunskih rezultata, ali i ostvaruju prodaju. Naime, danas su na Veleučilištu prodana tri bika. -Još je sedam bikova na raspologanju i svi bikovi su zakapareni. Danas su dva bika prodana u Dalmaciju, a jedan je prodan ovdje u mjesto Križevčec. Broj matičnog stada je i dalje 12 grla, a kad budemo imali uvjete išli bi na 15 grla.

Mušku telad prodajemo za rasplod, a prodali smo i 10-ak ženskih grla. Interes je jako velik, a trenutna cijena je 2 500 eura plus PDV. Vjerojatno će cijena ubuduće ići malo gore, a prirast je bio prvih šest mjeseci kad su bili na sisi oko 1 400 grama, a kasnije smo bikove držali u kondiciji za rasplod i prirast je bio 1550 grama. Ovi prodani godišnjaci imali su od 539 do 567 kilograma – rekao je Čuklić.

Mate Mršić iz sela Medviđa kod Benkovca jedan je od kupaca. -Uzgajamo koze i krave u sustavu krava-tele. Imamo oko 170 grla goveda, bavimo se ekološkom proizvodnjom, jedan dio površina je nas, a dio u zakupu. Imam oko 120 krava simentalca, limousina i drugih mesnih pasmina. Proizvode plasiramo u Zadar, Biograd, Šibenik, a jedan dio bikova prodajemo u Daruvar.

Sasvim slučajno preko jednog svog prijatelja sam došao do podatka da Veleučilište u Križevcima ima licencirane bikove. Prije sam bikove kupovao u Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj  Simentalska pasmina mi se pokazala kao najbolja, a i mesari kažu da od randmana i kvalitete mesa, nema boljeg mesa od simentalca – poručio je Mršić.

bikovi bikovi1 bikovi2 bikovi4