Povodom Mjeseca zaštite od požara i dobivanja vatrogasnih priznanja predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, župan Darko Koren upriličio je prijem za vatrogasce s područja Koprivničko-križevačke županije.

– Vatrogasci su najvažnija sastavnica cjelokupnog sustava zaštite i spašavanja, a zajedno smo prošli puno toga. Nažalost više je bilo loših situacija, ali upravo zato vi postojite, kako biste mogli odgovoriti na sve izazove. Mi smo jedna od najvatrogasnijih županija u Hrvatskoj. Ulažemo u taj sustav zahvaljujući predsjedniku Vatrogasne zajednice Darku Palašu, a smatram da smo to i u administrativnom smislu prilično dobro uredili. Prostora još uvijek ima, ali napravili smo dobar pomak. Svaki uloženi euro višestruko se vrati. Ove godine predviđeno je oko 140 tisuća eura kojima će se financirati nabava opreme i vozila i činjenica je da smo po izdvajanju iznad standarda i zakonskih obveza – istaknuo je župan.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić čestitao je dobitnicima priznanja i kazao kako je zadnjih nekoliko godina bilo vrlo turbulentno za kompletan sustav civilne zaštite. -Vatrogasci su velik dio toga iznijeli na svojim leđima. Vatrogasna zajednica je najmasovnija, najopremljenija i najeduciranija sastavnica sustava civilne zaštite i bez vas nema niti jedne akcije, vježbe ili intervencije – poručio je Ljubić.

Predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Darko Palaš napomenuo je kako je svaki upit i zahtjev za pomoć riješen na pozitivan način. -Mi smo ponosni na sve naše članove, a prije svega na nagrađene kolege koji su svoj život proveli u vatrogastvu i pokazali nam smjer kojim moramo ići – kazao je Palaš.

Zadovoljstvo suradnjom sa Županijom izrazio je i zapovjednik županijske Zajednice Zvonimir Habijan, uz čestitke dobitnicima priznanja, naglasivši kako se redovito provode osposobljavanja te kako su dosad za vatrogasna zvanja osposobljena 292 vatrogasaca, a još ih se toliko očekuje tijekom lipnja. Što se tiče vatrogasnih intervencija, do travnja bilo je 218 događaja, 66 požarnih i 141 tehnički, a time da su požarni događaji u opadanju, posebno požari otvorenog prostora. Prošle godine u ovo vrijeme bilo je 59 takvih požara, a ove godine sedam, što je i rezultat vremenskih prilika.

Habijan je dodao kako su sudjelovali u brojnim kriznim situacijama, od poplava, požara, migrantske krize, pandemije, potresa pa do zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine te je također zahvalio Županiji na ulaganju u cijeli vatrogasni sektor, a posebno opremu koja im je od velike koristi. Spomenuo je i kako se preko državnih programa očekuje nabava 35 vozila kroz sljedećih nekoliko godina, kao i dodatna ulaganja. U narednom razdoblju vatrogasci planiraju sudjelovati na hodočašću u Mariju Bistricu, Memorijalu Stjepana Paše, susretu mladeži te već spomenutom županijskom vatrogasnom natjecanju.

Marijan Kicivoj odlikovan je Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske te dobrobiti njezinih građana. -Prije 50 godina ušao sam u sustav, a prošao sam sve dužnosti koje se mogu pojaviti u dobrovoljnom i profesionalnom vatrogastvu. Ova nagrada kruna je moje karijere -zahvalio je Kicivoj.

Vladimir Piškor, dobitnik Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića za životno djelo zahvalio je svojim kolegama vatrogascima. -Ovo je priznanje za koje mogu zahvaliti, ne samo svojem društvu, nego kompletnoj lokalnoj vatrogasnoj zajednici – zaključio je Piškor. Spomenimo da su prijemu nazočili predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Miroslav Petračija i zapovjednik JVP Križevci Mario Martinčević, tajnica županijske Vatrogasne zajednice Mirjana Futač, zapovjednica JVP Koprivnica Jasminka Jakupec, koordinator PP Đurđevac Alen Škudar, pomoćnica pročelnice Službe ureda župana Verica Ujlaki  i referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc.

LU_01010 LU_00980 LU_00981 LU_00982 LU_00984 LU_00985 LU_00988 LU_00989 LU_00990 LU_00999 LU_01001 LU_01005 LU_01008 IMG_20230524_102800