Varaždin i Varaždinska županija danas su bili centar kulturne raznolikosti, druženja i veselja: na Trgu kralja Tomislava je uz pjesmu i ples kulturno-umjetničkih društava albanske, bošnjačke, slovenske i srpske nacionalne manjine te bogatu ponudu njihovih gastonomskih delicija obilježen Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj, koju tradicionalno zajednički organiziraju Grad Varaždin i Varaždinska županija, upotpunili su predstavnici Nepala i Ukrajine koji su predstavili svoju gastronomiju te kulturu.

Predstavnici nacionalnih manjina su zajedno sa županom Anđelkom Stričakom, gradonačelnikom dr. sc. Nevenom Bosiljem, njegovim zamjenikom i saborskim zastupnikom Miroslavom Markovićem, predsjednikom Gradskog vijeća Lovrom Lukavečkim te pročelnicom UO za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicom Božić ugostili veleposlanika Slovenije u RH NJ.E. Gašpera Dovžana, veleposlanicu Bosne i Hercegovine NJ.E. Elmu Kovačević Bajtal i predsjednika Unije Albanaca u RH Esada Čollaka.

– Sretni smo jer Grad i Varaždinska županija gotovo jedini u Hrvatskoj organiziraju ovakvo obilježavanje Dana kulturne raznolikosti, na kojem se kulturno-umjetničkim programima i prepoznatljivim delicijama predstavljaju nacionalne manjine s područja Grada i Županije. Često se koristi fraza „kvalitetan suživot“, što smatram pogrešnim. Svi mi ovdje živimo život, jer su gotovo svi pripadnici nacionalnih manjina državljani Republike Hrvatske i svoja sva prava ostvaruju kao građani RH, dok putem prava nacionalnih manjina ostvaruju manji dio svojih prava – istaknuo u ime svih nacionalnih manjina Salko Ikanović, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije.

Župan Anđelko Stričak je istaknuo da su ovakve manifestacije važne.

– Na području Varaždinske županije živi 2.343 pripadnika nacionalnih manjina, što je 1,5 posto ili svaki 68. stanovnik županije. Ovdje boravi i oko 8.000 stranih radnika, što je pet posto ili svaki 20. žitelj, a uz njih i 279 raseljenih osoba iz Ukrajine. Stoga je dobro i poželjno da se održavaju ovakve manifestacije kako bismo se međusobno bolje upoznali te se upoznali s njihovom kulturom, običajima i gastonomijom. Naravno da Varaždinska županija to podržava te će i dalje podržavati. Svi oni zajedno s nama stvaraju bolju, razvijeniju i napredniju Varaždinsku županiju – istaknuo je župan Stričak.

Na Međunarodni dan kulturne raznolikosti tradicionalno okupljamo naše nacionalne manjine, a uz njih se drugu godinu zaredom predstavljaju i predstavnici Nepala i Ukrajine, naveo je gradonačelnik Bosilj.

– Grad Varaždin njeguje suradnju i multikulturalnost, a jedini smo u cijeloj Hrvatskoj koji zajedno sa Županijom u ovakom obimu organiziramo predstavljanje i druženje naših nacionalnih manjima. Moram istaknuti predstavnike Nepala i Ukrajine, jer u našoj županiji stalno raste broj stranih radnika, pa je važno da te ljude integriramo, da zadrže svoju kulturu i običaje, ali da postanu naši sugrađani i stanovnici Republike Hrvatske – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Na Korzu su nastupili: Kulturno-umjetničko društvo „Hajdina“, Ženski pjevački zbor „Bulbuli“, SKD Prosvjeta – pododbor Benkovac, KUD Shkendija Zagreb i Slovensko kulturno društvo „Nagelj“.

Čestitke na organizaciji manifestacije uputili su veleposlanici NJ.E. Gašper Dovžan i NJ.E. Elma Kovačević Bajtal, kao i predsjednik Unije Albanaca u RH Esad Čollak.

Prije službenog otvorenja u Gradskoj vijećnici održan je prijem na kojem su, uz gradonačelnika dr. sc. Bosilja, njegovog zamjenika Miroslava Markovića, predsjednika Gradskog vijeća Lovru Lukavečkog te pročelnicu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubicu Božić, bili Ruža Jelovac, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Varaždina, Milan Mirčetić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije, Đuro Jančić i Nataša Ilić, članovi VSNM-a, Salko Ikanović, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije, Alija Ređaj, predstavnik Albanske nacionalne manjine u Gradu Varaždinu, predstavnici Nepala i Ukrajine te Josip Vuksan iz agencije za zapošljavanje.

Manifestacija je završila domjenkom za sve sudionike u novoobnovljenom atriju Gradske vijećnike.

dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (2) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (3) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (4) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (5) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (6) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (7) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (9) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (10) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (11) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (12) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (13) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (14) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (15) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (16) dan_kulturne_raznolikosti_dan_nacionalne_manjine_2024 (17)