UNIN Connect Week Sveučilišta Sjever nakon tri dana u Varaždinu preselio je u Sveučilišni centar Koprivnica. Jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u regiji kada je riječ o povezivanju gospodarstva i društvene zajednice svih pet dana održavanja bogatim programom studentima omogućava nove kontakte, spoznaje i informacije. Preko 200 suradnika iz gospodarstva ove godine predstavlja se studentima Sjevera i otvara vrata na tržištu rada.

Četvrtak u Koprivnici započeo je izvrsnom i jedinstvenom prilikom za studente Medijskog dizajna u obliku „Portfolio reviews“. Strukturirane sesije u svijetu dizajna na kojima dizajneri prezentiraju svoj rad kako bi dobili konstruktivne povratne informacije, smjernice i kritike od iskusnih profesionalaca ili kolega iz industrije omogućene su i studentima. Najbolji stručnjaci iz područja dizajna, fotografije, videa i 3Da dali su svoje osvrte kreativnim i zanimljivim radovima studenata Sjevera. Kreativni direktor u Bruketa&Žinić&Grey agenciji Davor Bruketa istaknuo je kako sa Sjevera redovno stižu talentirani mladi ljudi, a neki od njih danas su dio i njegove agencije.

Osvrt na svoje radove studenti su imali priliku dobiti i od freelance dizajnerice Lane Grahek, predsjednika HDD-a dizajnera Svena Sorića, fotografa Borisa Kovačeva i Igora Kralja te dizajnera iz agencije 404 kreativnog direktora Matka Buntića i lead dizajnera Darija Devića.

„Noćas sam spavao samo četiri sata jer mi je današnji Portfolio reviews bio iznimno važan. Želio sam prezentirati najbolje radove jer je ovo i izuzetna prilika da se pokažemo u najboljem izdanju ljudima iz svijeta dizajna koji su nam i uzori“, rekao je student Vilim Umičević koji je nakon razgovora s fotografom Igorom Kraljom izašao pun dojmova.

Studentica Viktorija Paljug svoje je radove pokazala dizajneru Svenu Soriću, a priliku da svoje radove pokaže stručnjacima iz svijeta dizajna za nju je iznimno značajna. „Jako sam zahvalna za ovo iskustvo jer mi je pružilo uvid u neke stvari kojih do sada nisam bila svjesna. Svakako mi ovo koristi za moj budući razvoj u dizajnerskoj profesiji i pokušat ću primijeniti sve što sam danas imala prilike čuti“, naglasila je studentica Viktorija.

U današnjem digitalnom dobu, umjetna inteligencija igra ključnu ulogu u transformaciji načina na koji dizajniramo i stvaramo. Mijenja naše procese rada, a samim time i ulogu dizajna u društvu. Kako o AI tehnologiji razmišljaju dizajn stručnjaci te kako primjenjuju tehnologiju u svome svakodnevnom radu čuli smo na predavanja „AI alati u dizajn procesu“ dizajnera Matka Buntića i Darija Devića, dvojice uspješnih dizajnera mlađe generacije. Matko Buntić dobitnik je dva Grand Prixa na Young Lions Hrvatska te je dvije godine zaredom predstavljao Hrvatsku u Cannesu dok je Dario Dević, kao jedan od najistaknutijih dizajnera mlađe generacije, već kao freelancer prije dolaska u 404 imao je zavidnu produkcijsku karijeru te je dobitnik brojnih međunarodnih, regionalnih i domaćih nagrada, među njima i velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva. U kojem smjeru idemo kada je o različitim AI alatima približili su iz perspektive svoje struke.

A u kojem smjeru su išli bivši studenti Sveučilišta Sjever čuli smo na panel raspravi „Karijera nakon Sjevera“. Alumni Medijskog dizajna Ivan Glasnović, Novinarstva Martina Konjević Možanić i Poslovanja i menadžmenta Patricia Markač otkrili su kako je njima bilo na Sjeveru, kakve uspomene nose iz vremena studentskih dana te kakav je bio put pronalaska zaposlenja nakon diplome.

„Sveučilište Sjever ostalo mi je u predivnom sjećanju. Bilo mi je zaista lijepo studirati i u Koprivnici i u Varaždinu, a jedan od glavnih razloga tih lijepih uspomena je činjenica da na Sjeveru zaista niste samo broj“, naglasila je Martina Konjević Možanić koja je danas zadužena za osobne odnose s javnostima i protokol u Uredu župana Varaždinske županije.

„Iskoristite vrijeme studiranja za bildanje svojih vještina“ – poruka je panelista. „Prve korake za daljnju karijeru radite ovdje, ne nakon studija. Sve kreće na faksu. Ovdje stječete temelje i koliko ćete vi uložiti truda toliko ćete biti konkurentniji na tržištu rada. Sjever vam pruža odlične temelje, vrhunska znanja koja vam prenose ljudi s iskustvom i kao studenti na ovom sveučilištu imate izvrsnu početnu poziciju za startanje uspješne karijere“, poručili su studentima.

LU_08698 LU_08693 LU_08654 LU_08621 LU_08613 LU_08599 LU_08538 LU_08478 LU_08448 LU_08445 LU_08427 LU_08398 LU_08385 LU_08370 LU_08366 LU_08352 LU_08346 LU_08340 LU_08313 LU_08312 LU_08299 LU_08221 LU_08168 LU_08141