Održana je skupština obrtnika Vrbovec pod predsjedavanjem Zdravka Sohore, predsjednika Udruženja.

Skupštini su bili nazočni kao gosti Krunoslav Sohora, predsjednik vijeća Grada Vrbovca i Antun Trojnar, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Na redovitoj sjednici Udruženja obrtnika (480 članova) prihvaćen je rebalans proračun za 2023. Rebalansirani su prihodi i rashodi za provedene aktivnosti i projekte koji su bili u toku godine. Predsjednik Udruženja obrtnika Zdravko Sohora posebno je naglasio izlaganje na Proljetnom i Jesenskom bjelovarskom sajmu, sajmu Celje, Agro u Zagrebu i 10. Reviji u slici. U toku godine na zgradi Udruženja zamijenjena je stolarija u prizemlju te sanirani i obnovljeni ulazi i krovovi u zgradu.

U daljnjim raspravama odobren je plan rada te financijski plan. Uz redovite aktivnosti rada Udruženja istaknuta je suradanja sa Srednjom školom Vrbovec na realizaciji uvođenja novog četverogodišnjeg programa za mehatroničare. Planirani su daljnji radovi na adaptaciji fasade ali i stručne edukacije, savjetovanja, izlaganje na sajmovima….

Kroz izvještaj analiziran je projekt 10. Revije u slici koji je ocijenjen kao poseban primjer mogućnosti obrtništva kada se okupe talentirani, stručni ali i požrtvovni pojedinci.

Kroz rasprave članovi su upoznati s novostima u obračunu plaća, porezu na dohodak i dobit ali i novim neoporezivim naknadama zaposlenima koje se u 2024. povećavaju za preko 560 eura. Uočen je nesrazmjer u iznosu dnevnica koje su predviđene 30 eura dok iste u okruženju iznose preko 50 eura, uz iste ili veće cijene za troškove koji se pokrivaju iz dnevnica. Prijedlog za povećanje će biti upućen u Obrtničku komoru Zagreb pa do Hrvatske obrtničke komore kako bi se isti prijedlog podnio zakonodavcu. Dakako, naglašen je problem manjka radne snage, posebno kvalitetne koji će iz godinu u godinu rasti obzirom na pad broja djece koja se upisuje u Srednju školu.

Krunoslav Sohora predsjednik vijeća Grada Vrbovca istaknuo je dobru suradnju Grada i Udruženja obrtnika koje je servis, ne samo za obrtnike, već i građane koji razmišljaju ili se pripremaju za poduzetništvo.

Antun Trojnar, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, se uz pohvale osvrnuo na organizaciju i vrijednost Projekta Revije u slici.

Najavio je jaču suradnju sa Zagrebačkim velesajmom kroz koju će se moći uključivati obrtnici svih djelatnosti kroz specijalizirane sajmove u skladu sa interesom kroz zajedničko izlaganje.

IMG-20231207-WA0019 IMG-20231207-WA0020