U sklopu Erasmus + projekta učiteljice Osnovne škole Podolice, Sanja Ciber i Marija Medved, provele su tjedan dana u Italiji na job shadowingu.

Njihovo iskustvo prenosimo u cijelosti.

“Od 18. do 22. ožujka ove godine promatrale smo rad kolega u nekoliko škola u sklopu Instituto Comprensivo Statale u mjestu San Mauro Torinese. Radi se o školi koju financira država, a Institut uključuje djecu od najmanje dobi (2, 3 godine) do 13, 14 godina. Točnije, u sklopu Instituta, nalazi se preschool, primary school i middle school. Učenici neke predmete slušaju i na engleskom i na francuskom jeziku. Nastava u tim školama počinje u 8h, a u većini škola završava u 16:30h. Nastavni sati traju 60 minuta, uz petominutnu pauzu između sati, a u 10:30 imaju veliki odmor od 30 minuta. Ručak im je poslužen u 13 (primary school i preschool) te odmor traje sat i pol.

Svaki smo dan bile u drugoj školi i promatrale rad drugih učitelja. Jedan smo dan pratile nastavu i kod učenika predškolske dobi jer njihovi vrtići imaju oznaku Eko: imaju svoje vrtove, cvijeće, začinsko bilje… Svaki dan vrijeme smo provodile u školi od početka do kraja nastave. Prvi smo dan imale sastanak s ravnateljicom i jednom od voditeljica Erasmus projekta gdje su nas ukratko upoznale sa školstvom u Italiji općenito. Zatim nas je učiteljica provela kroz školu i upoznala s ostalim kolegama nakon čega smo išle na nastavne sate koje smo trebale pratiti u tom tjednu.

Oblici rada koje su učitelji koristili uglavnom su bili frontalni rad ili rad u grupi. Korištene su metode čitanja, pisanja, prepisivanja, slušanja, ponavljanja. Učenici i učitelji su smireni, spontani, međusobno se poštuju te nisu opterećeni zvonom jer „Primary school“ nema zvono.

Ono što bismo posebne istaknule što nam se svidjelo, to je rad na integraciji svih učenika s obzirom na to da su u njihovim školama učenici koji dolaze iz Rusije, Ukrajine, Koreje…, a ne samo iz Italije. Jedan od takvih sati je bio kada su učenici predstavljali regije otkud dolaze, to jest države. Također, vrijedno je spomenuti i suradnju s njihovom Udrugom invalida – jednom tjedno dolaze u njihovu „middle school“ i učenici imaju sat tjelesnog s njima u dvorani na način da igraju košarku u invalidskim kolicima, sjedeći igraju odbojku… Ovo obuhvaća i teorijski dio gdje svaki put netko iz Udruge učenicima priča o svom životu, o teškoćama s kojima su se susretali u svom školovanju.

Za vrijeme našeg boravka u mjestu San Mauro Torinese obilježavao se i Dan borbe protiv mafije te smo 22.3. u večernjim satima sudjelovale i u njihovoj procesiji. Procesija je krenula ispred škole „Silvio Pellico“ middle school, a završila ispred jedne crkve gdje su učenici čitali sva imena žrtava stradalih od mafije. Dan borbe protiv mafije obilježava se već dugi niz godina i način je na koji narod izražavan protivljenje kontroli mafije i njenom prevelikom utjecaju u svim sferama društva. Sve u svemu, ovo je bilo vrijedno iskustvo”, poručile su.

učiteljice italija (1) učiteljice italija (1) učiteljice italija (2) učiteljice italija (3) učiteljice italija (4) učiteljice italija (5) učiteljice italija (6) učiteljice italija (7) učiteljice italija (8) učiteljice italija (9) učiteljice italija (10) učiteljice italija (11) učiteljice italija (12) učiteljice italija (13) učiteljice italija (14) učiteljice italija (15) učiteljice italija (16) učiteljice italija (17) učiteljice italija (18) učiteljice italija (19) učiteljice italija (20) učiteljice italija (21) učiteljice italija (22) učiteljice italija (23) učiteljice italija (24) učiteljice italija (25) učiteljice italija (26) učiteljice italija (27) učiteljice italija (28) učiteljice italija (29) učiteljice italija (30) učiteljice italija (31) učiteljice italija (32) učiteljice italija (33) učiteljice italija (34) učiteljice italija (35) učiteljice italija (36) učiteljice italija (37) učiteljice italija (38) učiteljice italija (39) učiteljice italija (40) učiteljice italija (41) učiteljice italija (42) učiteljice italija (43) učiteljice italija (44) učiteljice italija (45) učiteljice italija (46) učiteljice italija (47)