Međunarodna izložba tradicionalno oslikanih pisanica “Pisanica uspomena i prijateljstva” i radionica ukrašavanja pisanica održana je u organizaciji poznatog etnografa Josipa Cugovčana na njegovom imanju u Podravskim Sesvetama, gdje se nalazi velika i značajna etno zbirka, u okviru koje je i stalna izložbena postava pisanica.

Ove godine je pisanice izložilo 39 autora iz Hrvatske, a pored pisanica iz Hrvatske izložene su pisanice iz Austrije, Latvije, Poljske, Rumunjske, Ukrajine, Japana, Mađarske, Kanade i Južne Afrike.

Na radionici je sudjelovalo petnaestak umjetnika iz pet županija, koji su pokazali umijeće tradicijskog ukrašavanja pisanica svog zavičaja.

U okviru radionice pored kulturno umjetničkog sadržaja uz prikaz običaja Matkanja, upriličeno je kratko izlaganje o značaju pisanice u Podravini.

Sudionike su pozdravili ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, koja je zahvalila organizatoru na velikom trudu u organizaciji ovog događaja, kao i na svemu što čini u očuvanju i njegovanju naše kulturne i etnografske baštine.

Izrazila je zadovoljstvo prisutnim elementima ravnopravnosti, koji se ogledaju u maštovitoj i vrhunskoj izradi pisanica u izvedbi muškaraca, gdje se eliminiraju stereotipi o ženskim i muškim poslovima i preokupacijama. Također je zahvalila i svim sudionicima na dolasku i sudjelovanju u okviru svog umjetničkog izričaja uz naglasak na važnost čuvanja tradicije, a u ovom slučaju je to izrada pisanica uz Uskrsne običaje i prenošenje na mlade naraštaje. Sa željama za lijepo provedenim danom uz druženje te stvaranje novih veza i prijateljstava, pozvala je sve na čuvanje tradicije te njegovanje izričaja i zajedništva.

Sudionike je pozdravio i voditelj Etnografskog muzeja Dubrovnik Ivica Kipre. Radionicu i izložbu je otvorila Mirela Horvatin, predstavnica Ministarstva kulture i medija.

Na radionici i izložbi, koje su trajale tijekom cijeloga dana, sudjelovali su i predstavnici Etnografskog muzeja iz Zagreba, Gradskog muzeja Vukovar, Muzeja Zagorja, Muzeja grada Dubrovnika i Muzeja grada Čakovca.

pisanice izložba podravske sesvete (1) pisanice izložba podravske sesvete (2) pisanice izložba podravske sesvete (3) pisanice izložba podravske sesvete (4) pisanice izložba podravske sesvete (5) pisanice izložba podravske sesvete (6) pisanice izložba podravske sesvete (8) pisanice izložba podravske sesvete (9) pisanice izložba podravske sesvete (10) pisanice izložba podravske sesvete (11) pisanice izložba podravske sesvete (12) pisanice izložba podravske sesvete (13) pisanice izložba podravske sesvete (14)