Svjetski dan pčela, 20. svibnja, obilježen je danas u Osnovnoj školi Podrute. Nije to bilo slučajno budući da učenici i djelatnici ove škole svakoga dana svojim radom konkretno pridonose očuvanju pčela, najvažnijih živih bića na planeti Zemlja.

Jedna su od svega dvije škole u Varaždinskoj županiji s vlastitim pčelinjakom sa sedam zajednica, tako da sami proizvode med. Na svečanosti, koju su zajednički organizirali OŠ Podrute i Varaždinska županija, svoj rad predstavili su članovi Pčelarske grupe, učenici nižih i viših razreda, kao i Učeničke zadruge „Cvetek“, čiji su članovi svi učenici i djelatnici škole.

– Proizvodimo med, a uz to izrađujemo niz drugih proizvoda, svijeće od pčelinjeg voska, sobno bilje i presadnice, sapune,… Radimo po načelu „Mislimo globalno, djelujemo lokalno“. Za učenike je jako važno da imamo pčelinjake jer na taj način od malih nogu uče koliko su pčele važne za opstanak ljudske vrste – rekao je ravnatelj OŠ Podrute Štefek Vincek.

I dok je u OŠ Ljubeščica pčelarska grupa aktvina 15-ak godina, u OŠ Podrute su prve košnice s tada pet pčelinjih zajednica postavljene prije dvije godine, dok je lani zahvaljujući sredstvima županijskog proračuna postavljena kućica sa pčelarskom opremom, naveo je župan Anđelko Stričak.

– Time smo dodatno htjeli potaknuti sve učenike i nastavnike da i na taj način vode brigu o zaštiti okoliša. Upravo su pčele proglašene najvažnijim živim bićima na Zemlji jer su najvažniji oprašivači, a njihov razvoj i opstanak u potpunosti ovisi o biljkama. Pčele opraše oko 80 posto svih biljaka, a zanimljiv je podatak da moraju pokupiti nektar s više od dva milijuna cvjetova da bi se dobio jedan kilogram meda. Svatko od nas može pomoći u njihovom očuvanju, pa apeliram na sve naše sugrađane da, gdje god je moguće, zasade pokoji cvijet. Pohvale upućujem i pčelarima koji su u Varaždinskoj županiji okupljeni u pet pčelarskih udruga, a Županija je njihov rad u protekle tri godine poduprla sa 62.700 eura – rekao je župan Stričak, uz kojeg je na obilježavanju bio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

Gradonačelnik Grada Novoga Marofa Siniša Jenkač zahvalio je Varaždinskoj županiji što je prepoznala zanimljiv i vrijedan projekt OŠ Podrute.

– Grad Novi Marof putem poticaja u poljoprivredi svake godine sufinancira pčelinje zajednice, kao i nabavu strojeva i opreme, kao što su vrcaljke i drugi alati koji su potrebni za bavljenje pčelarstvom. Želja nam je da se pčelari s ovog područja i nadalje uz pomoć lokalne zajednice bave uzgojem pčela te da na taj način razvijaju granu pčelarstva. Svim građanima želim poručiti da med kupuju od provjerenih, domaćih  proizvođača – rekao je Jenkač.

Dodajmo da se Svjetski dan pčela svake godine obilježava 20. svibnja u čast oca modernog pčelarstva Antona Janše. Od čak 20.000 poznatih vrsta pčela u svijetu njih 720 živi u Hrvatskoj, a najpoznatija je medonosna pčela.

svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (2) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (3) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (4) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (5) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (6) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (7) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (8) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (10) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (11) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (12) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (15) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (17) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (18) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (19) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (20) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (21) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (22) svjetski_dan_pcela_os_podrute_2024 (23)