Hramovna slava svetog Nikolaja, u ponedjeljak je proslavljena u Vojakovačkom Osijeku kod Križevaca. Tradicionalni slavski zbor započeo je crkvenom litirgijom, a nastavio se tradicionalnim kramom, izložbom ručnih radova i starina te druženjem svih uzvanika u mjesnom društvenom domu u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca (VSNM).

U vjerskom dijelu proslave pravoslavni vjernici održali su običaj posvećenja slavskog kolača i žita, izbora crkvenog kuma te trokrakog ophoda oko crkve. Nakon toga mještani i drugi gosti imali su priliku posjetiti kram, nekoliko štandova na kojima su se nudili licitarski i drugi proizvodi. U društvenom domu priređena je mala etno izložba brojnih i različitih starih predmeta koji predstavljaju materijalnu kulturnu baštinu krajiških Srba u ovom dijelu potkalničkog Prigorja.

Najveće zanimanje od svih eksponata izazvala je tara, tkalačka mašina stara više od 100 godina. Od drugih dragocjenih predmeta ovog narodnog blaga naročitu pažnju privukli su ćilimi, nekoliko primjeraka narodne nošnje, kolovrati te stare fotografije i knjige sa spisima s početka 20. i kraja 19. stoljeća.

Prije otvaranja izložbe prigodni govor održala je predsjednica VSNM-a Goranka Manojlović. – U ime VSNM-a Grada Križevaca srdačno vas pozdravljam i želim ugodno i lijepo druženje svim predstavnicima Vijeća srpske nacionalne manjine iz Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, Općine Sokolovac, Općine Rasinja te Grada Bjelovara. Kao što znate okupili smo se danas kako bi zajedno sa stanovnicima Vojakovačkog Osijeka proslavili hramovnu slavu svetog Nikolaja. U u svrhu te prigode organizovan je kram, izložba ručnih radova, knjiga, slika i raznih dokumenata te ovaj ručak. Nadam se da uživate i da ćete uživati u ovom programu slavskog zbora i da će svako pronaći nešto za sebe. Veliku zahvalnost upućujem prvenstveno mještanima Vojakovačkog Osijeka na velikom trudu i zalaganju oko pripreme i realizacije ove lijepe i zanimljive etno izložbe. Još jednom svima zahvale na dolasku i ugodnu zabavu. – kazala je.

O etno izložbi govorio je Zoran Vitanović član križevačkog VSNM-a i mještanin Vojakovačkog Osijeka. – Dragi gosti, prijatelji i kolege, sve vas lijepo pozdravljam i želim ugodni boravak u ovom našem lijepom mjestu. pripala mi je čast da otvorim i predstavim ovu prigodnu etno izložbu povodom obilježavanja hramovne slave svetog Nikolaja. Sama izložba tematski je obuhvatila tekstil, tradicionalnu vještinu i znanja izrade narodne nošnje, stare knjige, spise i fotografije te mnoge druge vrijedne predmete. Od spomenutog tekstilnog dijela izložbe, kao najveći i među najvrijednijim eksponatima, izdvojio bih svakako taru ili tkalački stan koja iako nije kompletna, itekako je vrijedna. Na njoj su nastali brojni radovi naši baba, prababa i drugih žena. Vezano za taru tu imamo još sprave kao što su kolovrat, preslice i naravno gotovi proizvodi poput narodnih nošnji, ćilima i drugih odjevni i ukrasnih predmeta. Na izložbi imamo još i zbirku oko stotinjak starih fotografija iz prve i druge polovine 20. i kraja 19. stoljeća. Sve ove fotografije vjerno prikazuju svakodnevni život, običaje, tradiciju, razna događanja i narodne nošnje našeg kraja. Najmanji po broju predmeta segment izložbe je posvećen knjigama i spisima, no to nimalo ne umanjuje sam značaj i atraktivnost izloženih eksponata. Tu imamo knjigu Biblije, Novi zavjet koji je 1901. godine tiskan na srpskoj ćirilici i više primjeraka zemljišnih dokumenata iz doba Kraljevine Jugoslavije. Ova izložba, što se mora posebno naglasiti, ne bila moguća bez svih ovih predmeta koji pripadaju privatnim zbirkama osječkih familija Šuka, Vučić, Cetušić, Radanac i dvije familije Vitanović. Tu moram posebno spomenuti i zbirku Područne škole Vojakovački Osijek za koju je najzaslužniji naš gost i učitelj Tihomir Pleše. Ne moram mnogo govoriti da je ova izložba, ova zbirka kao materijalna baština važna za razvoj i opstanak nacionalnog i kulturnog identiteta. Još jednom zahvala osječkoj školi i svim mještanima na eksponatima koji su poslužili za izložbu. – rekao je Vitanović i dodao kao bi se sve zbirke trebale objediniti u jednu cjelinu i predstaviti na jednom prostoru kroz instituciju nekog seoskog muzeja ili etno-kuće.

Osim ovoga slavskoga zbora, dva dana ranije, u subotu održana je i seoska zabava koja je bila izuzetno posjećena i za koju imaju zaslugu mlađi mještani Vojakovačkog Osijeka.

slava1 slava2 slava3 slava4 slava5 slava6 slava7 slava8 slava9 slava10 slava12 slava13 slava14 slava15 slava16 slava18 slava19 slava20 slava21 slava22 slava23 slava25 slava26 slava27 slava28 slava29