Svečanim misnim slavljem u konkatedrali svetog Križa u Križevcima, svečano je proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa, a koncelebrirali su brojni svećenici.

Blagdan Uzvišenja svetog Križa je nastao u Jeruzalemu, gdje se slavio izuzetno svečano. U 5. st. se 14. rujna slavila obljetnica posvete Konstantinove bazilike na Golgoti. Prema Egeriji taj je dan bio izabran zato što se upravo toga dana 335., zaslugom Helene, majke cara Konstantina, pronašao sveti Križ.

U Rimu se, pod galskim utjecajem, početkom 6. st. slavio blagdan Našašća sv. Križa koji je padao 3. svibnja. Od 7. st., nakon što su relikvije svetoga Križa 635. preotete od Perzijanaca, sveti Križ se izlagao vjernicima na štovanje 14. rujna u vatikanskoj bazilici. Budući da su se relikvije doslovno podizale, uzdizale u vis da bi ih vjernici vidjeli (kao što je danas podizanje u misi), blagdan se počeo nazivati „uzvišenje“, što se onda shvaća i doslovno i u prenesenom smilu (križ, koji je bio ludost i sablazan, postao je moćno sredstvo Kristove proslave i ljudskoga spasenja).

sveti-kriz-01 sveti-kriz-02 sveti-kriz-03 sveti-kriz-04 sveti-kriz-05 sveti-kriz-06 sveti-kriz-07 sveti-kriz-08 sveti-kriz-09 sveti-kriz-10 sveti-kriz-11 sveti-kriz-12 sveti-kriz-13 sveti-kriz-14 sveti-kriz-15 sveti-kriz-16 sveti-kriz-17 sveti-kriz-18 sveti-kriz-19