Želeći potaknuti svijest građana na to da su sigurnosni pojasevi najznačajniji dio sigurnosne opreme za zaštitu putnika u vozilu HAK je kreirao preventivno-edukativni program „KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu“.

Ciljna skupina su učenici završnih razreda srednjih škola i gimnazija. Poznato je da su adolescenti u potrazi za svojim identitetom i samostalnošću često skloni neslaganju s odraslima i usvojenim pravilima ponašanja pod izgovorom da im se ograničava sloboda. Ta se životna faza odlikuje konsolidiranjem mentalnog života, kristalizacijom stavova i mišljenja te posebno racionalnim mentalnim sazrijevanjem. Upravo je opisani profil ličnosti jedan od ključnih razloga rizičnog ponašanja u prometu, a što potvrđuje i statistika stradavanja.

Tajnik AMK Križevci Stjepna Peršin rekao je kako akciju prvodi HAK. -S nama je gospodin Viduka koji će prezentirati sve karakteristike vezanja pojasom. To je baš dobro za treći i četvrti razred, odnosno za sve buduće mlade vozače. Treba stvoriti naviku da nikad ne krenemo bez vezanja pojasom i vjerujem da će ovo predavanje dobro doći srednjoškolcima. Jučer je održano predavanje za učenike Gimnazije i Srednje gospodarske škol , a danas smo u Srednjoj školi “Ivan Seljanec” – rekao je Peršin.

Voditelj ureda sigurnoosti cestovnog prometa u HAK-u, Krešimir Viduka rekao je kako se akcija KLIK provodi već dugi niz godina. -Cilj nam je da sve mlade generacije koje se pripremaju za polaganje vozačkog ispita, motiviramo da se odgovorno ponašaju u prometu. Čak trećina ne koristi sigurnosni pojas koji je sigurnosna pretpostavka. Rizik pogibije bez vezanja veći je desetak puta, a 3 od 4 osobe koje ispadnu iz automobila poginu – rekao je Viduka.

HAK-1 HAK-2 HAK-3 HAK-4 HAK-5 HAK-6 HAK-7 HAK-8 HAK-9 HAK-10 HAK-11 HAK-12 HAK-13 HAK-14 HAK-15 HAK-16 HAK-17 HAK-18 HAK-19 HAK-20 HAK-21 HAK-22 HAK-23 HAK-24 HAK-25 HAK-26 HAK-27 HAK-28 HAK-29 HAK-30 HAK-31 HAK-32 HAK-33 HAK-34