Ogranak Matice hrvatske u Križevcima, Hrvatsko šumarsko društvo -Ogranak Koprivnica i Ogranak Varaždin i Veleučilište u Križevcima organizirali su večeras predstavljanje knjige “Šumarskim stazama Vladoja Köröskenyia” koju su priredili Davor Topolnjak, Tomica Cukor i Kristijan Skočibušić.

Knjigu su predstavili priređivači Oliver Vlainić i Kristijan Skočibušić te recenzent dr. sc. Tomislav Dubravac. Moderatorica je bila Renata Husinec, a predstavljanje je održano u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci.

Recenzent dr. sc. Tomislav Dubravac kazao je kako je riječ o velikoj knjizi.

– Köröskenyiaja možemo svrstati uz velikog Kozarca, a čak je i prije njega obnašao funkcije. Čovjek je puno toga stvorio i napravio te je nažalost preminuo u 31. godini. Čitanku šumarske povijesti, kako je mi zovemo, napisao je u 28. godini. Bio je tajnik Hrvatsko šumarskog društva i prvi urednik Šumarskog lista 1877. godine, a sudbina je tako htjela i u tom prvom broju je izašla njegova osmrtnica. Ostavio je dubok trag u našoj šumarskoj povijesti te je podigao našu struku na višu razinu. Križevci su grad znamenitih ljudi, a ovu knjigu smo objavili prošle godine povodom 150. obljetnice tiskanja njegove knjige o šumarstvu – rekao je Dubravac i dodao kako mu je pisanje ove recenzije bila velika odgovornost.

Predsjednik Hrvatskog šumarskog društva – Ogranak Varaždin Davor Topolnjak ističe kako je ideja o ovoj knjizi došla u vrijeme korone.

– Köröskenyi je rođen u Vidovcu pored Varaždina i prije 150 godina je izdao knjigu “Opće šumarstvo”. Željeli smo tu obljetnicu ponovo obilježiti izdavanjem ove knjige za sve prijatelje šume i šumarstva, te smo se malo više pozabavili njegovom biografijom i životom. Shvatili smo da je bio veliki stručnjak i veliki ljubitelj prirode i šumarstva za ono vrijeme, te je shvatio koliko je država tada raspolagala velikim potencijalom. U njegovo je vrijeme bilo malo šumara te je pisanjem knjige htio potaknuti ljude da odaberu to zvanje i školuju se, kako bi se taj prirodni resurs očuvao – rekao je Topolnjak i zaključio kako je Köröskenyi životni put završio kao nadšumar Zagrebačke županije.

Na promociji je bila i dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata Koren koja je otkrila poveznicu između Köröskenyia i Veleučilišta.

– Vladoja Köröskenyia vežemo uz početak djelovanja nekadašnjeg kraljevskog gospodarskog i šumarskog učilišta. On je bio među prvim učenicima koji su nakon završene gimnazije u Varaždinu, školovanje nastavili upravo na tom učilištu. Završio je učilište 1864. godine sa 19 godina i nastavio se baviti šumarskom strukom. Obrazovanje za šumare i poljoprivrednike imalo je zajednički početak, kasnije su šumari otišli iz Križevaca, a mi smo i danas tu. Zajednički sad obilježavamo sve ono što nas veže za te početke – rekla je Koren.

Promociji je prisustvovao i Marko Šašek ispred Hrvatskih šuma koji je istaknuo kako je Vladoj Köröskenyi ostavio velik i neizbrisiv trag u šumarstvu u križevačkom kraju, pa i šire.

– Šumarstvo u Križevcima ima dugu tradiciju i to od 1860. godine kada je osnovano Visoko gospodarsko šumarsko učilište. To je bilo prvo učilište u ovom dijelu Europe koje je organizirano provodilo školovanje i educiranje mladih stručnjaka iz šumarstva i poljoprivrede. Köröskenyi je bio zaposlenik tog učilišta i rodila se ideja da se napiše prekrasna knjiga o ovom šumarskom stručnjaku iz 19. stoljeća – rekao je Šašek i dodao kako je iz Šumarskog učilišta kasnije nastao Šumarski fakultet u Zagrebu.

Dsc 9922 Dsc 9924 Dsc 9925 Dsc 9927 Dsc 9928 Dsc 9929 Dsc 9931 Dsc 9932 Dsc 9933 Dsc 9934 Dsc 9935 Dsc 9936 Dsc 9937 Dsc 9941 Dsc 9942 Dsc 9943 Dsc 9945 Dsc 9946