Predstavljanje knjige “Križevački liječnici u pohodu Egiptu”, autora Franje Husinca i Frana Gundruma Oriovčanina, održano je četvrtak u podrumskoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima, u organizaciji ogranka Matice Hrvatske u Križevcima i Pučkog otvorenog učilišta u Križevcima.

Djelo su predstavili Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU-a, hrvatski povjesničar filma i egiptolog Daniel Rafaelić i autor knjige Franjo Husinec.

Promociju je otvorila predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Križevcima, Renata Husinec.

“Večeras ćemo slaviti jednu prekrasnu i uzbudljivu zemlju, koja je inspirirala dva liječnika da je posjete u razmaku od sto godina. Jedan je putovao 1903., a drugi 2003. godine s misijom da upoznaju Egipat – kolijevku civilizacije”, kazala je Renata Husinec pozdravljajući sve prisutne među kojima su bili i mons. Milan Stipić i gradonačelnik Grada Križevaca, Mario Rajn.

husinec-egipat-12

Stella Fatović-Ferenčić napomenula je kako je knjiga predstavljena i na Festivalu knjige Matice Hrvatske u Zagrebu. “Bio je to divan susret, u kojem su razmijenjena i iskustva, doživljaje i nade za budućnost. Nadam se da će to učvrstiti Hrvatsku i u daljnjim sličnim događanjima”, istaknula je, izdvajajući najbitnije crtice sa zagrebačke prezentacije ove knjige.

“Premda je, cilj našim putopiscima, bio zajednički, svako vrijeme u kojem su putovali ima svoju percepciju proživljenog iskustva. Ja sam putovanja dvaju križevačkih liječnika doživjela kao svojevrstan razgovor, kao njihov dijalog kroz vrijeme. Husinec je, dakako, ovdje u prednosti u odnosu na Gundruma. Vrhunac Gundrumova dosega prijevozna su sredstva na parni pogon, dok Husinec potječe iz vremena automobila, zrakoplova i kruzera. Međutim, intenzitet proživljenog jednako je snažan i dojmljiv.”, sažela je Stella Fatović-Ferenčić.

husinec-egipat-16

Zatim se egiptolog Daniel Rafaelić, komentirajući knjigu, kratko osvrnuo i na vlastite dojmove o Egiptu te zaključio kako ta zemlja u ljudima izaziva određenu promjenu i pruža im utjehu. Put u Egipat ljudi pamte do kraja života, a kako i ne bi kad se tamo nalazi povijest različitih religija i civilizacija. Egipat je beskrajno inspirativan, čitajući Franjine i Gundrumove impresije i povezujući ih s vlastitim impresijama posjeta Egiptu, dobivamo jedan fascinantan doživljaj”, kazao je Daniel Rafaelić.

husinec-egipat-18

Na kraju predstavljanja, svima se obratio autor knjige, Franjo Husinec, a osvrnuo se na vlastito putovanje u Egipat i doživljaje s tog istog putovanja. “Knjiga Križevački liječnici u pohodu Egiptu rezultat  je putovanja dvojice križevačkih liječnika na liječnički kongres u Egipat, u razmaku od sto godina. Sve što smo doživjeli na tom dvotjednom putovanju u Egiptu, zapisao sam u prvom dijelu knjige pod nazivom Trag Frana Gundruma, a u drugom dijelu moći ćete pročitati prepisak Gundrumova putopisa iz 1905. godine.

Koliko se Egipat promijenio, zaključit ćete sami. Nadam se da ćete, kad pročitate ova dva putopisa, i sami poželjeti jednog dana otići u pohod u tu zemlju.”, zaključio je autor Franjo Husinec.

husinec-egipat-24husinec-egipat-01husinec-egipat-02husinec-egipat-03husinec-egipat-04husinec-egipat-05husinec-egipat-07husinec-egipat-08husinec-egipat-09husinec-egipat-10husinec-egipat-11husinec-egipat-13husinec-egipat-17husinec-egipat-21husinec-egipat-25husinec-egipat-23