Večeras je u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ u Križevcima održano predstavljanje knjige „U (g)radu i zabavi – etnografija križevačkih glazbenika“ autorice doc. dr. sc. Jelke Vukobratović.

Ova je knjiga temeljena na istraživanju raznolikih glazbenih svjetova križevačkoga kraja i uloge domaćih glazbenika u lokalnom društvenom životu. Ona poziva na slušanje glazbene prošlosti i sadašnjosti Križevaca i okolice podsjećajući na to da jedan grad ne čini samo njegov vizualni krajolik već i onaj zvučni. Istraživanje koje je prethodilo pisanju knjige bilo je vrsta takozvane etnografije „bliskoga“ terena u kojem „se brišu granice između terena i doma, između profesionalnog i osobnog“.

Knjiga dočarava osjetljivu dinamiku lokalnoga društvenog života koji izrasta iz neposrednih potreba zajednice, ostvaruje se u suradnjama i uz velik trud raznih organizacijskih aktera, dok lokalni glazbenici kao pojedinci i pokretačka snaga društva čine njegovo vezivno tkivo.

Na promociji knjige sudjelovali su etnomuzikolginja Tanja Halužan, asistentica na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, ruralna sociologinja Sandra Kantar, profesorica stručnog studija na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, urednica knjige etnologinja Sanja Potkonjak, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, autorica Jelka Vukobratović, docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a za glazbenu pratnju zadužena je bila Tamara Perc.

Doc. dr. sc. Jelka Vukobratović završila je studij flaute i muzikologije na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je etnomuzikologiju na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Od 2015. godine zaposlena je na Odsjeku za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu. Elektroničko izdanje njene knjige, čiji je izdavač udruga P.O.I.N.T., može se preuzeti s otvorenog pristupa na stranicama Hrvatskog etnološkog društva.

jelkavukobratovic-01 jelkavukobratovic-02 jelkavukobratovic-03 jelkavukobratovic-04 jelkavukobratovic-05 jelkavukobratovic-06 jelkavukobratovic-07 jelkavukobratovic-08 jelkavukobratovic-09 jelkavukobratovic-10 jelkavukobratovic-11 jelkavukobratovic-12 jelkavukobratovic-13 jelkavukobratovic-14 jelkavukobratovic-15 jelkavukobratovic-16 jelkavukobratovic-17 jelkavukobratovic-18 jelkavukobratovic-19 jelkavukobratovic-20 jelkavukobratovic-21 jelkavukobratovic-22