Večeras je u Križevcima predstavljen projekt “Gradimo našu energiju na Gradskoj tržnici”. Nositelj projekta je Energetska zadruga ZEZ Sunce, uz podršku Grada Križevaca i križevačke energetske zadruge KLIK.

Kampanjom, koja će biti otvorena početkom ožujka, ZEZ Sunce će kroz članske uloge prikupljati sredstva za izgradnju solarne elektrane na Gradskoj tržnici. Energija iz ove solarne elektrane će se prodavati na tržištu, a ostvarena dobit isplaćivat će se članovima te ulagati u projekte smanjenja energetskog siromaštva i zaštite okoliša. Svi članovi ZEZ Sunca će ujedno postati suvlasnici solarne elektrane.

Sudjelovanje u izgradnji solarne elektrane na Gradskoj tržnici će biti otvoreno za građane iz cijele Hrvatske, no prednost će u prvih 7 dana od otvaranja kampanje ili do 50% potrebnog ulaganja imati građani Križevaca te općina Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik s ciljem da se dobrobiti projekta u što većoj mjeri zadrže lokalno.

Članovi ZEZ Sunca mogu biti i fizičke i pravne osobe.

Nakon “Križevačkih sunčanih krovova”, prvih projekata građanske energije u Hrvatskoj kroz koji su kroz zajmove građana postavljene solarne elektrane na krovove Razvojnog centra i tehnološkog parka te Gradske knjižnice „Franjo Marković“, ovo će u Križevcima biti treći projekt građanske energije.

elektrana gradska tržnica (11)

-Naša odrednica da 2030. postanemo energetski neovisni, nemoguća je bez građana, prvenstveno našega grada i okolice, ali isto tako i svih onih zainteresiranih da budu dio energetske tranzicije, koja vjerujem ima perspektivu u Hrvatskoj – kazao je gradonačelnik Mario Rajn te izrazio zadovoljstvo što je upravo Grad Križevci u tome predvodnik. -Ovo je prilika da se građanima otvore vrata energetske demokracije i uključi ih se u procese energetskih tranzicija – zaključio je gradonačelnik.

elektrana gradska tržnica (21)

-Zadrugu smo osnovali kako bismo doprinijeli energetski neovisnom gradu i uveli naše sugrađane u energetsku tranziciju. Osnovali smo energetsko-klimatski ured u suradnji s Gradom, kao info točku gdje se mogu dobiti sve informacije – kazala je ispred križevačke energetske zadruge KLIK, Sanela Mikulčić Šantić te dodala kako je njihova uloga identificirati potrebe u lokalnoj zajednici te donijeti tehnologije u društveno okruženje.

Ured je do sada posjetilo više od 200 građana, a organizirano je više od 25 radionica i više od 600 ljudi prošlo je neki vid edukacije. -S intenzivnim radom krenulo se sa sunčanim elektranama, a u tri godine imamo investicija u iznosu od oko 800 tisuća eura. Dobili smo i nagradu Europske komisije u sklopu Europskog tjedna održive energije održanog prošle godine, a pobjednik smo u kategoriji lokalne energetske akcije. Imamo i dva završena EU projekta te dva s kojima smo krenuli – rekla je Mikulčić Šantić te naglasila kako prijave na Fond za energetsku obnovu kreću 13. ožujka.

Mislav Kirac, upravitelj zadruge ZEZ Sunce ukratko je predstavio projekt.

elektrana gradska tržnica (4)

-Do sada smo okupili oko 90 građana na dvije elektrane u Križevcima. Sada radimo treću i kroz ZEZ Sunce ćemo na ovaj način dati priliku većem broju građana da sudjeluje u ulaganju u solarne elektrane. S ‘Križevačkim sunčanim krovovima’ smo započeli priču u Hrvatskoj, i to su jedini projekti građanske energije u Hrvatskoj koji su dali priliku građanima da ulože novac – naglasio je Kirac.

Kirac je pojasnio i kako projekt zapravo funkcionira. -Kroz članske uloge koje ćemo prikupljati kroz članstvo u ZEZ Suncu, financirat ćemo elektrane koje ćemo graditi na temelju ugovora o zakupu krova. Konkretno za Gradsku tržnicu, ZEZ Sunce je sklopilo ugovor o zakupu krova na 25 godina. Dakle, imamo mandat za izgraditi solarnu elektranu na tom krovu. Energiju ćemo prodavati na tržištu kroz zasebni priključak preko kojeg energiju plasiramo na tržište. Dio prihoda dajemo članovima, a dio vraćamo u zajednicu kroz Fond za zajednicu i društveno korisni projekt. Članovi zadruge su suvlasnici svih elektrana ZEZ Sunca, zadruga je demokratska, odnosno svaki član ima jedan glas, neovisno o ulogu koji posjeduje. Dakle, svi članovi na kraju godine jednako odlučuju kamo će se novci zadruge ulagati – zaključio je Kirac.

elektrana gradska tržnica (6)

Elektrana na Gradskoj tržnici najveća je do sada, od 200 kW priključka, a panela će biti od 260 kW. Koštat će otprilike 160 tisuća eura, a ponude se još obrađuju.

-Sedam posto je trošak zakupa krova koji se plaća komunalnom poduzeću. Proizvodnja je oko 270 tisuća kWh, to je potrošnja za oko 60 kućanstava. Očekivani godišnji prihodi su oko 20 tisuća eura, dok su troškovi 6 tisuća eura. Dobit se očekuje u iznosu od 15 tisuća eura bruto godišnje, uz napomenu otkupa od 80 eura po megavat satu – rekao je Kirac te pojasnio što to znači za pojedinog člana.

elektrana gradska tržnica (10)

-Dakle na ulog od 1000 eura, naš ciljani prinos je 5 posto, on po pojedinoj godini može biti i nula, jedan, dva, tri ili sedam posto. Dakle na tisuću eura, godišnji prinos je 50 eura – objasnio je upravitelj ZEZ Sunca te otkrio i rizike ulaganja. – U ovom slučaju rizici su u otkupnoj cijeni koja varira na tržištu. Naš cilj je da ona bude u okviru 60 do 65 eura. Rizik je i od šteta; oluja, tuča, požar, vjetar, no tu postoji osiguranje. Postoji i rizik od nepoštivanja ugovora. Prinos za članove nije zagarantiran i on ovisi o financijskoj uspješnosti koja pak ovisi o otkupnoj cijeni. U nekim godinama može izostati, a u nekima biti veća od očekivanog – zaključio je Kirac te naglasio kako je ovaj projekt na duge staze te da je konačan cilj da članovi energetske zajednice dijele energiju.

elektrana gradska tržnica (1) elektrana gradska tržnica (2) elektrana gradska tržnica (3) elektrana gradska tržnica (5) elektrana gradska tržnica (7) elektrana gradska tržnica (8) elektrana gradska tržnica (9) elektrana gradska tržnica (12) elektrana gradska tržnica (13) elektrana gradska tržnica (14) elektrana gradska tržnica (15) elektrana gradska tržnica (16) elektrana gradska tržnica (17) elektrana gradska tržnica (18) elektrana gradska tržnica (19) elektrana gradska tržnica (20)