Večeras je u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci održana promocija knjige “Križni put” župnika i izbornika Hrvatske reprezentacija svećenika Krešimira Žinića.

Knjigu je predstavio autor te autorica slika kojima je publikacija ilustrirana, Grozdana Pavičić – Boba Csik.

-Ova mala snažna knjižica ostavila je jak dojam na mene. Živimo u turbulentnim vremenima pa ni u ovim vremenima nismo pošteđeni loših vijesti i nametanja loših tema. U knjižici je sve skladno, tekst, fotografije i veličina. Tekstovi križnoga puta pisani su u klasičnoj formi, kratki su i sadržajno razumljivi široj vjerničkoj zajednici.

Autor ih je tako uobličio da mogu poslužiti i kao osobna i kao zajednička pobožnost i molitva. Iako je križni put poglavito pobožnost korizmenoga vremena, novi križni put Krešimira Žinića poslužit će za molitvu i u druga liturgijska vremena, napose za posjete svetim i hodočasničkim mjestima – kazala je i dodala kako je ilustratorica uspješno popratila postaje križnoga puta – slikama kad je velečasni Žinić bio župnik u Križevcima – kazala je Marija Milas.

Sadržaju križnoga puta autor Žinić dodao je meditacije vezane uz ključne događaje svetoga tjedna: Cvjetnicu – svečani ulazak u Jeruzalem, Veliki četvrtak, Veliki petak i Isusovo uskrsnuće.

Knjiga je obogaćena fotografijama slikama postaja križnoga puta naslikanih u tehnici ulja na platnu, rad križevačke umjetnice Grozdane Pavičić – Bobe Csik koja se slikarstvom bavi od 1996. godine kad je pohađala likovnu školu Pučkog otvorenog učilišta u Križevcima kod prof. Zorana Homena i dr. sc. Zdenka Baloga. Oslikala je na poticaj Krešimira Žinića 14 postaja križnog puta. U radu preferira tehniku ulja na platnu. Živi i radi u Križevcima.

-Moja ljubav velika su konji, realizam i hiperrealizam, a kad je župnik Krešo došao u moje susjedstvo, to je bila velika radost za nas vjernike, jer je ta crkva godinama bila zatvorena. Nakon kratkog vremena velečasni Krešo je osvojio sve nas vjernike, crkve su bile pune i u tjednu. Moje teme nisu bile sakralne teme, ali ja sam prihvatila taj izazov. Na moju radost te slike su ovdje u knjižnici, a bile su izložene u brojnim gradovima u Hrvatskoj – poručila je.

Krešimir Žinić svećenik je Bjelovarsko-križevačke biskupije, rodom Čakovčanin, diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1996. Za svećenika je zaređen 29. lipnja iste godine te svoju svećeničku službu započeo kao kapelan u Samoboru, Petrinji i Zagrebu – Stenjevec II i Gajnice. Upravitelj je župe, bio je u objema župama u Križevcima. Dekan je Bjelovarskog dekanata i povjerenik za pastoral Bjelovarsko-križevačke biskupije. Uz knjigu Križni put, u izdanju Glasa Koncila objavljena mu je i knjiga meditacija Do nogu Gospodinovih.

Krešimir Žinić pojasnio je zašto je bila potrebna muka Isusa Krista. -U korizmenom vremenu promišljamo o smrti Isusa Krista, a ovi tri dana koja su pred nama su najvažniji dani za kršćane. Na Veliki četvrtak Isus Krist pere noge svojim učenicima što je bio izraz jeden velike ljubavi bez obzira kakvi su bili apostoli. Slijedi agonija, mora prolaziti svoju muku da bi završio smrću na križu, ali tu nije završetak, jer završetka ni nema. Isus je Uskrsnuće i život i svi mi čekamo onaj trenutak kad se oprostimo od ovoga svijeta poći njemu u susret – kazao je Žinić približivši okupljenima Veliki tjedan.

Žinić je istaknuo kako će sav prihod od prodanih knjiga ići za uređenje župnoga dvorišta. -Postavljaju se betonske kocke i ima više od 300 kvadrata i sve će ići u tu namjenu – istaknuo je Žinić i napomenuo kako je opisao 14 postaja i tri meditacije. -Pročitajte meditacije i ljepše se pripremite za dane pred nama. Zamolio sam i gospođu Bobu da naslika križni put i oslikano je 14 postaja, postavljen je i blagoslovljen. Uvijek sam želio da fotografije u knjizi budu slike križnog puta iz Koruške – rekao je župnik i zahvalio ilustratorici.

Promociji su nazočili križevački župnici Stjepan Soviček i Kristijan Bogdan, gradski pročelnik Krešimir Brunović i državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg.

U glazbenom programu nastupio je učenik Glazbene škole Alberta Štrige Križevci Gabrijel Božić.

misa

krizni-put-01 krizni-put-02 krizni-put-03 krizni-put-04 krizni-put-05 krizni-put-06 krizni-put-07 krizni-put-08 krizni-put-09 krizni-put-10 krizni-put-11 krizni-put-13 krizni-put-14 krizni-put-15 krizni-put-16 krizni-put-17 krizni-put-18 krizni-put-19 krizni-put-21 krizni-put-22 krizni-put-23 krizni-put-24 krizni-put-25 krizni-put-26 krizni-put-27 krizni-put-28