Na krovu razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci danas je predstavljena nova kampanja ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu javne zgrade u Križevcima. Nakon križevačkih sunčanih krovova, ovo je treći takav projekt i za sada jedini u Hrvatskoj kojeg provodi energetska zadruga ZEZ Sunce uz podršku Grada Križevaca i križevačke energetske zadruge KLIK.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn sve je srdačno pozdravio te naglasio kako Grad nastavlja i dalje s inicijativom građanske energije.

“U suradnji s našim partnerima želimo omogućiti građanima ulaganje koje vjerujem da će biti sustavnije i duže. Iznimno mi je drago da su naši građani uključeni u projekt energetske tranzicije i naša ideja je da postanemo energetski neovisni. Vjerujem i dalje da Križevci predvode u građanskoj energiji, ali više nam to nije dovoljno. Zaista želimo osvijetliti primjerom i biti onaj primjer koji će slijediti i drugi gradovi.”-rekao je Rajn.

IMG-20240301-WA0016

Upravitelj energetske zadruge ZEZ Sunce Mislav Kirac rekao je kako mu je velika čast i zadovoljstvo najaviti treći i najveći projekt građanske energije u Hrvatskoj baš s mjesta gdje je sve i krenulo.

“Projekt ćemo realizirati na Gradskoj tržnici u Križevcima. Gradimo 200 kilovata jaku elektranu i jutros smo otvorili Javni poziv za sve građane, a pravo na prednost imaju Križevčani da se učlane u našu Zadrugu. Članovi koji se učlane, kroz svoj članski ulog, dobivaju pravo na isplatu prinosa, postaju dio zajednice koja brine o ljudima i okolišu, koji ne brinu samo o vlastitoj zajednici već i o široj u kojoj djeluju i postaju suvlasnici Elektrane. “-rekao je Kirac

IMG-20240301-WA0012

Naglasio je kako je ovakvih primjera mnogo u Europi te kako mnogo organizacija, u suradnji s lokalnim stanovništvom, gradi i radi solarne elektrane jer su prepoznali da je to pravi način solarizacije svojih gradova i općina. Rekao je da su gradovi prepoznali priliku da postaju energetski neovisniji solarizacijom krovova, a samim time uključuju se i građani u taj proces.

“Križevci su prvi u Hrvatskoj koji su to prepoznali i iskoristili tu priliku, ali nema prepreke da i svi ostali gradovi u Hrvatskoj ne realiziraju barem jedan ovakav projekt. Pozivam sve gradove da se pridruže ovakvoj inicijativi i da realiziraju ovakve projekte u svojim gradovima, a također pozivam i sve građane da se prijave u ZEZ Sunce i da svojim članskim ulogom pomognu realizaciji ovog projekta.”-naglasio je Kirac.

Građani se u ZEZ Sunce mogu prijaviti putem web obrasca koji se nalazi na stranicama ZEZ Sunca.

IMG-20240301-WA0014 IMG-20240301-WA0018 IMG-20240301-WA0020