U Križevcima je svečano otvoren 25. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, na kojem se predstavlja gotovo 200 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

Otvorenje je održano u dvorani Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, dok se izlagači predstavljaju u dvorani OŠ Ljudevita Modeca.

Riječ je o najvažnijoj županijskoj manifestaciji posvećenoj promociji obrtništva i poduzetništva koja traje do nedjelje. I ove je godine pripremljen bogat program. Tema sajma je “Razvoj ruralnog turizma u Koprivničko-križevačkoj županiji”, a partner je Virovitičko-podravska županija.

Organizator je Koprivničko-križevačka županija, a suorganizatori Grad Križevci, HGK Županijska komora Koprivnica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, Udruženje obrtnika Križevci, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Grada Križevaca te Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Svečanom otvorenju prisustvovali su izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Sabora i saborski zastupnik Darko Sobota, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Atila Kos, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, predsjednik Općinskog vijeća Kočani u Makedoniji Lazo Mitev sa suradnicima, potpredsjednica Hrvatske obrtničke komore Jelena Ivanić, predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić, direktor sajma Božo Barać, dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata Koren, počasni građanin Roberto Mansutti, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Marijan Kirin, članovi Županijske skupštine, gradskih i općinskih vijeća, načelnici i predstavnici gradova i općina, predsjednici i predstavnici obrtničkih i gospodarskih komora te udruženja obrtnika, predstavnici gospodarstvenika, tvrtki, institucija te udruga.

Župan Darko Koren, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora sajma, istaknuo je kako je sajam ove godine okupio gotovo 200 izlagača:

– Predstavljaju se brojni obrtnici, poduzetnici, institucije, ustanove i agencije s područja cijele Hrvatske i inozemstva. Veseli nas kontinuiran broj izlagača. Pripremljen je bogat i sadržajan program. Kada je riječ o gospodarstvu županije, veseli nas što se nastavlja trend povećanja broja registriranih obrta na području županije. Danas je aktivan 2021 obrt s različitim poslovnim djelatnostima. U odnosu na prošlu godinu, zabilježen je 171 novi obrt, što je za jednu malu županiju, kakva smo mi, jedan značan pokazatelj. Obrtništvo i poduzetništvo i dalje čini najsnažnije segmente gospodarstva u županiji – rekao je Koren.

Dodao je kako su obrtnici i poduzetnici na području županije poznati po svom predanom radu.

– Na području županije je u protekloj godini poslovalo 2151 trgovačko društvo s brojem zaposlenih od 22 i pol tisuće, a ukupni prihodi svih poduzetnika iznosili su oko 2,4 milijarde eura, što je rast od 23 posto u odnosu na godinu ranije. Županija nastavlja pomagati lokalno gospodarstvo i kroz javne pozive osigurano je oko milijun eura poticaja. Nastavit ćemo biti potpora obrtnicima i poduzetnicima, a važan poticaj su i bespovratna sredstva EU. U proteklih 6 godina za projekte u županiji osigurali smo 470 milijuna eura europskog novca – dodao je Koren.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn istaknuo je prosperitet koji donose obrtništvo i malo poduzetništvo u sinergiji s Veleučištem u Križevcima:

– Taj se prosperitet isticao svih 25 godina održavanja sajma. Mnoge generacije naših obrtnika i poduzetnika upravo su alumni našeg Veleučilišta i ta je sinergija dala obol razvoju ovog grada. Križevci se jako ponose i svojim ruralnim identitetom, 59 sela na velikoj površini prilika je da damo svoj obol razvoju ruralnog turizma. Ponosno mogu istaknuti da naš jedini hotel ove godine ide u obnovu, to će biti značajan doprinos razvoju turizma i destinacije Križevaca. To je ustvari investicija privatne kompanije koja svjedoči kako možemo napredovati samo ako su javni i privatni sektor u sinergiji. Imamo i izvrsnu eno-gastru ponudu i ovo je prilika da u sljedeća tri dana svjedočimo kako su temelji za razvoj turizma u Križevcima, u Koprivničko-križevačkoj županiji – rekao je Rajn.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović istaknuo je kako su sa zadovoljstvom prihvatili partnerstvo ovogodišnjeg sajma:

– Mi smo ove godine obilježili 26. obljetnicu sajma Viroexpo, jednog od tri najveća sajma u Hrvatskoj koji je proteklih godina izuzetno napredovao. Čast nam je da je Koprivničko-križevčka županija prošle godine bila partner sajma i na taj način smo nastavili uspješnu suradnju ove dvije županije. Sada smo uzvratili partnerstvo u Križevcima. Suradnja na svim poljima je izuzetno dobra. Koprivničko-križevačka županija na Viroexpo dolazi s najvećim brojem izlagača te su partnerstvo prošle godine svakako opravdali. Puno toga nas veže, imao zajedničke projekte i Razvojnu agenciju te idemo u istom smjeru. Sajam je velika i lijepa pozornica za sve obrtnike i poduzetnike, mjesto gospodarskih susreta i razmjene iskustava te poslovne suradnje. Nema bolje prezentacije proizvoda od samih sajmova, gdje se ostvaruje kontakt s potrošačima. Iz naše županije ove godine sudjeluje 21 izlagač, a broj poduzetnika, obrta i zaposlenih nam raste, čemu svakako doprinose i ovakvi sajmovi – rekao je Andrović.

Sajam je otvorio izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak te čestitao Županiji na 25. godišnjici održavanja sajma:

– Sajam je na dobrom putu da poprimi međunarodni karakter. Vlada dakako podupire svaki oblik izlaganja i okupljanja poduzetnika i obrtnika. Čestitamo Koprivničko-križevačkoj županiji na uspješnim rezultatima. Pročitao sam podatak da je od ukupnog broja zaposlenih, njih 63 posto zaposleno u obrtništvu i poduzetništvu. To je zavidna broja. Ruralni turizam, koji je i tema sajma, obogatit će vašu gospodarsku ponudu i razvoj usluga. Suradnja s Virovitičko-podravskom županijom može pridonijeti daljnjem razvoju i na korist hrvatskog gospodarstva. Veleučilište u Križevcima, najstarije akademsko učilište na ovim prostorima, je baza za sve ono što poljoprivrednici i obrtnici razvijaju te postižu uspjehe. Poznati su nam uspjesi poljoprivrednika na regionalnim natjecanjima. Hrvatsko gospodarstvo je prošle godine raslo za 6,3 posto BDP-a, ove su godine prognoze 2,7 posto. To je dokaz pravih mjera Vlade u okviru razvojnih sporazuma, gdje se osiguravaju nacionalna i europska sredstva – rekao je Majdak.

Na kraju svečanog otvorenja, održano je tradicijsko krštenje mošta po Križevačkim štatutima, koje su izveli Zoran Homen, Stiv Vrhovec i tamburaši.

otvorenje-sajma-01 otvorenje-sajma-02 otvorenje-sajma-03 otvorenje-sajma-04 otvorenje-sajma-05 otvorenje-sajma-06 otvorenje-sajma-07 otvorenje-sajma-08 otvorenje-sajma-09 otvorenje-sajma-10 otvorenje-sajma-11 otvorenje-sajma-12 otvorenje-sajma-13 otvorenje-sajma-14 otvorenje-sajma-15 otvorenje-sajma-16 otvorenje-sajma-17 otvorenje-sajma-18 otvorenje-sajma-19 otvorenje-sajma-20 otvorenje-sajma-21 otvorenje-sajma-22 otvorenje-sajma-23 otvorenje-sajma-24 otvorenje-sajma-25 otvorenje-sajma-26 otvorenje-sajma-27 otvorenje-sajma-28 otvorenje-sajma-29 otvorenje-sajma-30 otvorenje-sajma-31 otvorenje-sajma-32 otvorenje-sajma-33 otvorenje-sajma-34 otvorenje-sajma-35 otvorenje-sajma-36 otvorenje-sajma-37 otvorenje-sajma-38 otvorenje-sajma-39 otvorenje-sajma-40 otvorenje-sajma-41 otvorenje-sajma-42 otvorenje-sajma-43 otvorenje-sajma-44 otvorenje-sajma-45 otvorenje-sajma-46 otvorenje-sajma-47 otvorenje-sajma-48 otvorenje-sajma-49 otvorenje-sajma-50