U prostorima Obrtničke škole Koprivnica danas se održava zajednička prezentacija deficitarnih obrtničkih zanimanja srednjih strukovnih škola Koprivničko-križevačke županije, a ujedno i Dan otvorenih vrata Obrtničke škole Koprivnica.

– Naše gospodarstvo nema dovoljno radne snage, a posebno kvalitetne pa stoga želimo na ovaj način prezentirati obrtnička deficitarna zanimanja. Ovo je druga takva manifestacija, nakon što smo prvu imali u križevačkoj SS Ivan Seljanec – kazao je Božo Barać, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije. Dodao je kako nemamo niti jednog zanimanja za koje se može reći da ima previše kadrova, ali najveća deficitarnost je u građevinskim zanimanjima, ali i u uslužnim djelatnostima kojih je do prije nekoliko godina bilo previše.

U današnjem predstavljanju sudjeluju Strukovna škola Đurđevac, Obrtnička škola Koprivnica i Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci. Svi oni održavaju ovu manifestaciju zajedno s nositeljem projekta Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije i partnerima Obrtničkim učilištem Pouka i PORA-om Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije.

– Ovo zbilja jedan dobar i kvalitetan projekt i želja nam je učenicima što bolje predstaviti strukovna zanimanja, da učenici i njihovi roditelji saznaju što zanimanja nose, gdje se mogu zaposliti i koja su primanja u tim zanimanjima – rekao je zamjenik župana Ratimir Ljubić te napomenuo kako i sljedećih dva mjeseca planiraju promovirati strukovna zanimanja, te naglasio kako su već usuglasili plan upisa u škole što bliže sa stvarnim potrebama u gospodarstvu.

Prezentacija je organizirana u okviru projekta „Želim biti majstor“, čija vrijednost je 696.846,75 kuna, a za njegovu provedbu osigurana su bespovratna sredstva u 100 posto iznosu iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Vrijeme provedbe projekta je 18 mjeseci. Jedna prezentora zanimanja je Lorena Hubina, učenica 4D razreda Srednje škole Ivan Seljanec smjera računalni tehničar za strojarstvo.

– Zanimanje za koje se ja izučavam veoma je traženo u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i u čitavoj državi i EU. Moje je zanimanje zapravo vrlo zanimljivo. Od početka je bilo dosta teško naučiti neke stvari i savladati kako se ponašati u razredu punom dečki, a nakon toga savladati gradivo – rekla je.

Osim prezentacije zanimanja, svi zainteresirani mogu dobiti informacije o načinima i uvjetima upisa u pojedina zanimanja, njihovim prednostima te mogućnostima kasnijeg zapošljavanja i trajnog usavršavanja. Nakon informiranja učenika i učitelja, organiziran je obilazak Obrtničke škole Koprivnica u trajanju od 30 minuta, gdje će učenici imati mogućnost posjetiti svaki praktikum koji se nalazi u školi, okušati se u pojedinim zanimanjima te postavljati pitanja nastavnicima i učenicima srednjih škola.

– Obrtnička škola Koprivnica upisuje sva deficitarna zanimanja tako da predstavljamo danas sva zanimanja s posebnim naglaskom na kuhare, konobare, pekare, mesare i slastičare, te automehaničare, strojobravare, vodo i plinoinstalatere, autolimare i instalatere klimatizacija – rekao je Zlatko Martić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica.

prigorski.hr