Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Odjel za oftalmologiju OB Koprivnica organizirali su edukativno predavanje.

-Glaukom je broj jedan uzrok nepovratnog gubitka vida, ali kojeg je moguće spriječiti. U razvijenim zemljama kod 50 posto oboljelih bolest nije prepoznana na vrijeme, a u nerazvijenim brojka se penje na 90 posto. Oko 7,7 milijuna ljudi u svijetu ima umjereno ili teško oštećenje vida ili čak sljepoće. Cilj akcije je rano otkrivanje bolesti i upoznavanje s njom – rekla je dr. Jasna Dobravec te objasnila kako su rizici od obolijevanja povišen očni tlak, dob te obiteljsko naslijeđe.

Liječenje je usredotočeno na sprečavanje daljnjeg oštećenja očnog živca, a to se radi na način da se smanji tlak unutar oka. Oboljelima su slova blijeda, otežano primjećuju objekte koji dolaze sa strane, što je jako važno u prometu, zatim neka područja vidnog polja su tamna ili nedostaju i oboljeli zamućeno vide. Pacijenti su skloni da padnu preko nečega, čime im je smanjena kvaliteta života, u strahu su i mogu oboljeti i od anksioznosti.

U ranim fazama glaukom nema simptoma zbog toga se na vrijeme ne otkriva i oboljeli nisu svjesni problema oko vida, dok taj defekt nije toliko velik da im otežava život. Bolest se ne može izliječili, ali se može liječiti, zbog toga je rana dijagnoza ključna.

glaukom (3) glaukom (4) glaukom (5) glaukom (6) glaukom (7) glaukom (8) glaukom (9) glaukom (10)