Ove subote, prilikom obilježavanja Dana knjižnice, u knjižnici se okupio velik broj korisnika koji su subotnje dopodne iskoristili za druženje s knjižničarima i posudbu knjiga. Kao i svake godine, korisnicima je omogućeno da besplatno obnove članstvo (ako ga inače plaćaju) ili vrate knjige koje nisu na vrijeme vratili bez plaćanja zakasnine, a držano je i nekoliko programa. Priliku za vraćanje knjiga bez zakasnine iskoristilo je više od 70 korisnika.

Na Dječjem odjelu, djeca i odrasli zajedno su čitali priče, posudili knjige, igrali se društvenim igrama, a uz pomoć knjižničarke Davorke imali su priliku i isprobati robote koji se nalaze u knjižničnom Makerspaceu. Bee Bot pčelica, Sphero indi i Dash robot privukli su interes te izazvali oduševljenje korisnika svih uzrasta. Na prvom katu knjižnice, u popularnom Makerspaceu održana je Pričaonica za bebe i malu djecu do 3 godine „Piko u knjižnici“ u kojoj je sudjelovalo više od 40 posjetitelja. Pod vodstvom odgajateljica Gordane Bonta i Marije Sesvečan, polaznici su uživali u pričama o Piku, igrama, pjesmicama, a roditelji su dobili i pokoji savjet o što kvalitetnijem provođenju vremena s djetetom uz knjigu. Knjižničarke su pripremile izbor priručnika za roditelje i slikovnica za djecu.

Po treći put, uz Dan knjižnice održan je program Harry Potter TO GO – čarolije za velike i male. Dio knjižnice tako je ponovo bio posebno uređen i “pretvoren” u čarobni svijet Harryja Pottera, s brojnim prigodnim aktivnostima. U trosatni program uključilo se ukupno oko 50 posjetitelja, djece i odraslih. Za sudionike, knjižničari su pripremili kviz o čarolijama iz svijeta Harryja Pottera, sa simboličnim nagradama. U “Zakutnoj ulici” koja se za ovu prigodu smjestila u Odjelu za odrasle, u ponudi su bile tri vrste kreativnih radionica. Uz to, na “na šanku” gostionice “Kod tri metle”, posjetitelji su se mogli osvježiti (bezalkoholnim!) pivoslascem. Neki sudionici programa iskoristili su i priliku fotografirati se s čarobnjačkim rekvizitima – plaštom “nevidljvosti”, šeširom, kravatom i šalom. Recimo još da je cijeli program bio dvojezičan, tj. sve upute i kviz bili su unaprijed pripremljeni i dostupni i na ukrajinskom jeziku, kako bi bili primjereni i članovima knjižnice iz Ukrajine koji borave u našem kraju zbog rata u njihovoj zemlji. Zahvaljujući ovoj prilagodbi, u program se uključilo i ukupno sedmero djece i njihovih roditelja Ukrajinaca. I ovaj put vrijedne i nezamjenjive pomoćnice knjižničarkama Valentini Mikec i Ljiljani Vugrinec – voditeljicama programa – bile su mlade knjižnične volonterke: Ana Talan, Blanka Bunić, Blanka Vugrinec, Lorna Vugrinec, Marija Vugrinec i Veronika Penzar kojima knjižnica i ovim putem zahvaljuje na pomoći u provedbi programa.

Izložbom „nevidljive“ građe (plakati, razglednice, gramofonske ploče, flopy disk, CD…) koja se ne nalazi poput knjiga na policama, a dobrim dijelom i nije obrađena, Stručno-znanstveni odjel pridružio se obilježavanju Dana knjižnice. Na ulazu u odjel i u samom odjelu posjetitelje su dočekali plakati iz davnih 80-ih godina 20.st. kojima se obavještavalo i pozivalo na različita događanja. Plakati su često ručno izrađivani i mnogi od njih imaju i umjetničku vrijednost. Sadrže originalne crteže,vizuale i karikature naših lokalnih umjetnika i slika su jednog prohujalog vremena. Za razliku od starih razglednica koje su digitalno dostupne plakati još čekaju da budu računalno obrađeni. Tu su i gramofonske ploče koje ponovo postaju popularne, a posjetitelji su ih mogli pogledati i vidjeti što se sve nekada snimalo na njih. Ne samo glazba, nego i slikovnice,recitali glumaca.Osobito su najmlađi posjetitelji bili oduševljeni listajući albume s razglednicama i prepoznavajući priče na pločama. Stariji posjetitelji prisjetili su se mladih dana kad se išlo u popularni disko, a na to ih je podsjetio plakat za koncert Mariška benda s originalnim crtežom svestranog Zorana Cara koji je svirao u ovom kultnom bendu. Neki su prvi put vidjeli disketu i čudili se čega sve nema u knjižnici.

Dan_knjiznice-472x1024 Dan_knjiznice_02-576x1024 Dan_knjiznice_03-472x1024 Dan_knjiznice_05 Dan_knjiznice_06 Dan_knjiznice_07-768x1024