[FOTO/VIDEO] U Koprivnici obilježili Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba: ‘Svi možemo promijeniti naše navike i pokrenuti se”

28. rujna 2019. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [FOTO/VIDEO] U Koprivnici obilježili Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba: ‘Svi možemo promijeniti naše navike i pokrenuti se”


Na središnjem gradskom trgu u Koprivnici povodom Svjetskog dana srca i Međunarodnog dana starijih osoba danas su se u prijepodnevnim satima održale brojne aktivnosti.

Tako su svi zainteresirani građani mogli provjeriti svoje zdravstveno stanje, odnosno izmjeriti tlak i šećer, ali i naučiti osnove pružanja prve pomoći unesrećenim osobama. Osim provjere zdravstvenog stanja i učenja pružanja prve pomoći, građani su mogli saznati i važnost kretanja i prevencije bolesti krvožilnog sustava.

Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije kazala je kako je cilj aktivnosti potaknuti stanovništvo na kretanje te upoznati ih s rizičnim čimbenicima koje mogu sami promijeniti.

– Svi možemo promijeniti naše navike i pokrenuti se odnosno barem pola sata dnevno raditi neku tjelesnu aktivnost, što će svakako prevenirati mnoge kronične nezarazne bolesti prije svega na kardiovaskularne bolesti. Također zdrava prehrana vrlo je važan čimbenik za naše zdravlje. Treba ukazati i na štetnost pušenja tako da bi se i pušenje trebalo smanjiti na minimum odnosno najbolje bilo u potpunosti prestati – kazala je.

Anđela Krajačić 86-godišnja kazala je kako je ova hvale vrijedna akcija.

– Jako je dobro što građani mogu provjeriti svoj tlak i šećer. Svaka starija osoba koja se kreće i koja je otvorena za društvo dobro joj je, samo malo zdravlja fali. Na kičmu sam bolesna pa mi to udari na noge, zbog toga pijem i tablete. Kad više radim, zdravija sam kako na noge tako i općenito. Dok je čovjek stariji samo se ne smije opustiti – zaključila je.

prigorski.hr

Facebook Comments