Ususret jubilarnoj 20. Bučijadi, koja će se održati 5. i 6. listopada, u Ivanić-Gradu je organiziran “Dan polja uljne tikve”.
Na parceli Čedomira Bakrana, s dvije sorte i pet hibrida uljne tikve u pokusnom nasadu, najavljena je najposjećenija turistička manifestacija ivanićgradskog kraja, a i šire, dok su proizvođači bučinog ulja upoznati s novostima na tržištu sjemena uljnih tikvi.
Bilo je riječi i o ovogodišnjem urodu.
„Najizazovnija je bila suša. Uzgoj buče osjetljiva je proizvodnja, ako si samo malo pogriješio propadne cijela godina“, ispričao je Bakran, koji uljnu buču uzgaja na površini od 7 hektara. Na Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom napravit će analizu koštica uljnih buča s pokusnoga polja, a rezultati će biti obznanjeni na stručnom skupu u sklopu ovogodišnje Bučijade.
Na ovoj turističko-gospodarskoj manifestaciji, najavio je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, uz prodaju bučinog ulja i ostalih domaćih proizvoda, moći će se kušati kremšnite od buče, pivo od buče i, po prvi puta, kava od buče.
„Kroz manifestaciju koja traje već 20 godina nastojimo povećati proizvodnju uljne buče. Smatramo da je ona dobar potencijal, da se od buče i onoga što nudi bučino ulje može živjeti“, rekao je Leš. Prisutna je bila i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, a u ime Zagrebačke županije proizvođačima uljne tikve obratio se pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.
„Dobro je što se u ovakva događanja uključuju i proizvođači sjemena (u ovom slučaju RWA Hrvatska; op.a.) kako bi svi zajedno odgovorili na izazove klimatskih promjena, koje sve više utječu na nesigurnost proizvodnje, a onda i cijenu finalnoga proizvoda“, rekao je Kraljičković.