Projekt županijske Podružnice „Promicanje vrijednosti i istine o Domovinskom ratu u Koprivničko-križevačkoj županiji“, nastavljen je u Gornjoj Rijeci, a tribina je organizirana u Lovačkom domu u Fajerovcu.

Domaćin tribine bila je UDVDR ogranak Općine Gornja Rijeka čije vodstvo je uz Dan branitelja Općine Gornja Rijeka organiziralo prigodan program obilježavanja uz potporu Općine Gornja Rijeka. Obilježavanje Dana branitelja započelo je odavanjem počasti kod spomen obilježja na mjesnom groblju u Gornjoj Rijeci, a vijence su položili načelnik Darko Fištrović i predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Borjan te ispred veteranskog ogranka predsjednik Božidar Đurinić sa suradnicima.

Nakon odavanja počasti na groblju, u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje.
U večernjim satima u Lovačkom domu Fajerovec u organizaciji UDVDR ogranak Gornja Rijeka za članove udruge, mještane i goste udruge održana je tribina na temu “Doprinos Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom ratu“.

Moderator događaja bio je brigadir u miru Jadranko Jambrec, a umirovljeni vojno policijski časnici brigadir u miru Darko Kereša i policijski inspektor Mirko Hanžeković okupljenima su održali prezentaciju.

Predstavljen je i istaknuti branitelj potkalničkog kraja, časnički namjesnik Božidar Petrinjak.

U izlaganju se saznalo puno detalja o ovom hrabrom hrvatskom branitelju, od njegovog dragovoljnog dolaska u ZNG Križevci iz Njemačke, borbenim djelovanjima u sastavu 15. Mpoad Križevci te njegovom ranjavanju u Starom Grabovcu, dugotrajnom oporavku, operacijama i uspješnoj vojnoj karijeri od Prvog dočasnika 15. POtrbr Križevci koja traje i danas na Hrvatskom vojnom učilištu.

Na završetku trbine, a uoči nadolazećeg Dana sjećanja, održano je sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje te sve žrtve Domovinskog rata uz prikazivanje dokumentarnog filma „Bitka za Vukovar – 5 minuta za sjećanje“.

Na kraju Tribine okupljenima se obratio emotivnim govorom predsjednik gornjoriječke Vatrogasne zajednice  Dragutin Srbljinović podsjetivši i na veliku ulogu vatrogasaca te Narodne zaštite kao i obrambene pripreme koje su se provodile u općini Gornja Rijeka uoči i tijekom Domovinskog rata.
Načelnik općine Gornja Rijeka Darko Fištrović uputio je riječi pohvale i zahvale na organizaciji braniteljske tribine i uručio organizatoru tribine i okupljenim braniteljima prigodne knjige s tematikom Domovinskog rata.
Spomenimo da su tribini nazočili voditeljica ureda MHB Tatjana Mihaldinec i tajnik Podružnice Damir Vuković.

tribina tribina1 tribina2 tribina3 tribina4 tribina5 tribina6 tribina7 tribina8 tribina9