[FOTO] U Đurđevcu počela 4. po redu Ljetna škola programiranja i robotike

26. kolovoza 2019. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [FOTO] U Đurđevcu počela 4. po redu Ljetna škola programiranja i robotike


Danas je po četvrti puta počela Ljetna škola programiranja i robotike koja se provodi u prostorijama Osnovne škole Đurđevac. Provodi se u organizaciji Alternativnog autonomnog kluba kulture (AK46) iz Đurđevca od 26. kolovoza do 7. rujna.

Škola je namijenjena svima od predškolskog uzrasta (upisnika u 1. razred osnovne škole), pa sve do završenog 4. razreda srednje škole (maturanti). Glavna misao vodilja ovog projekta je povećati opće znanje iz računalnih, automatiziranih i robotskih sustava, a time i povećati upise učenika u tehničko – informatičko područje.

Tomislav Ostojić nastavnik u Gimnaziji u Đurđevcu naglasio je kako se na Ljetnoj školi može naučiti mnogo toga.

– Naglasak nam je na programiranju jer je to pismenost 21. stoljeća. Mogu se naučiti od osnova programiranja čipova pa sve do malo naprednijih stvari kao što je učenja Logo-a Pythona i Java programskih jezika. Sva ta znanja će im jako puno koristiti jer naš pristup je baziran na timskom radu bez klasične verifikacije tako da nema grča odnosno ocjena. Druga stvar je da mi koristimo najnoviju tehnologiju, najnovije robote – naglasio je Ostojić.

Hrvoje Janči, gradonačelnik Grada Đurđevca naglasio je kako je ova škola izuzetno bitna jer će u budućnosti sva zanimanja koristiti nove tehnologije.


– Djeca ovdje uče načinu razmišljanja od najmlađih dana i najjednostavnijih zadataka do onih naprednih stvari. Kroz sam način razmišljanja i upoznavanja s tehnologijom uče koristiti nove tehnologije. Zanimanja koja se naslanjaju na robotiku i informatiku su dobro plaćena zanimanja to su radna mjesta gdje su zadovoljni radnici. Zadovoljni radnici ostaju u svojim gradovima i sami sebi stvaraju uvjete za bolji život – naglasio je gradonačelnik.

Jedan od polaznika je i Teo Ban iz 6.b razreda koji već četiri godine polazi ljetnu školu robotike.

– Jako mi se sviđa na Ljetnoj školi robotike. Programiramo nbot-a, to smo sve programirali na laptopu. Učili smo programirati i semafore i žarulje. Ove godine nadam se da ću naučiti još bolje programirati. Ljetna škola mi je puno pomogla u informatici jer sam se puno toga naučio ovdje što smo kasnije radili na satima informatike – istaknuo je Teo te dodao kako planira nastaviti i u budućnosti se baviti informatikom i programiranjem.

Dodajmo kako su upisi u školu besplatni za sve učenike zahvaljujući Gradu Đurđevcu i ostalim sponzorima. Ljetna škola je prvi puta organizirana prije tri godine, a školu je svake godine polazilo oko 120 djece koja su bila podijeljena u grupe po uzrastu dok su grupe vodili profesori i predavači informatike i tehničkog.

prigorski.hr

Facebook Comments