U posebnom ambijentu atrija utvrde Stari grad, u organizaciji Muzeja Grada Đurđevca otvorena je izložba skulptura slovenskog kipara Roberta Juraka.

Okupljene posjetitelje pozdravila je ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel, koja je u svoje i u ime gradonačelnika Grada Đurđevca Hrvoja Jančija, te predsjednika Gradskog vijeća i saborskog zastupnika Željka Lackovića, izrazila zadovoljstvo što Muzej Grada Đurđevca ima priliku predstaviti zanimljive skulpture slovenskog kipara Roberta Juraka.

-Kipar Robert Jurak stvara skulpture uglavnom od željeza, koje nadopunjuje raznim materijalima, ponajviše drvom, kamenom ili glinom. Osim skulptura, autor je unikatnih komada namještaja, zapravo to su skulpture postavljene na otvorenom, uglavnom umjetničke klupe. Jurak se okušao i kao slikar i grafičar pa su njegove grafike izložene i na ovoj izložbi – rekla je ravnateljica E. Janković-Hapavel i naglasila da se na livadi oko utvrde Stari grad mogu vidjeti skulpture kao što su Bambus, Totem stabla, Vrbe, Robicop, Plavi Jadran, Stup društva i druge.

Književnica Božica Jelušić osvrnula se na umjetnički izričaj autora i prigodnom je recitacijom predstavila umjetnički rad ali i svoje prijateljstvo s umjetnikom.

-Jurakova izložba u Đurđevcu, vizualna senzacija! Snaga, energija, mašta, moć, brušenje vijuga i stezanje vijaka za čistu i radosnu percepciju – ocijenila je književnica i preporučila izložbu do kraja ljeta pogledati na prostoru oko Staroga grad u Đurđevcu.

Robert Jurak, autor ove jedinstvene izložbe skulptura od željeza i drugih materijala na otvorenom, zahvalio se Gradu Đurđevcu i Muzeju Grada Đurđevca na organiziranju izložbe s kojom se predstavio likovnoj publici na ovom području Hrvatske.

U glazbenom dijelu otvorenja nastupili su polaznici Glazbene škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice, Veronika Mihočka na violini i Matej Belec na gitari.

Izložba je podržana od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko–križevačke županije i Grada Đurđevca, a moći će se razgledati do 29. rujna 2024. godine na livadi i prostoru ispred utvrde Stari grad.

Izložba đurđ (1) Izložba đurđ (2) Izložba đurđ (3) Izložba đurđ (4) Izložba đurđ (5) Izložba đurđ (6) Izložba đurđ (7) Izložba đurđ (8) Izložba đurđ (9) Izložba đurđ (10) Izložba đurđ (11) Izložba đurđ (12) Izložba đurđ (13) Izložba đurđ (14)