U križevačkom Klubu kulture, u sklopu Culture Shock Festivala, održana je tribina, uz predstavljanje istoimene knjige ‘Pravo na orgazam iznad 60-te’.

Radi se o fotografskoj dokumentaciji i recenzijama stručnjaka uz najnoviji performans Vlaste Delimar, koja je i bila gošća ove tribine. Kako smo opširnim razgovorom s Vlastom najavili ovaj program, ukratko ćemo ponoviti da se radi o najvećoj živućoj umjetnici preformansa u Hrvatskoj i jednoj od vodećih figura međunarodne performerske scene.

Vlasta Delimar svojim radom beskompromisno i konzistentno više od četiri desetljeća istražuje i propituje seksualnost i odnos prema vlastitom tijelu. Često u sukobu s javnošću, ali i sa institucijama sustava, Vlasta ‘šokira’ i ovim novim performansom, koji u kontinuitetu njenog djelovanja na prvi pogled izgleda gotovo decentno. Žena, malo retro odjevena, sjedi ili stoji u izlogu trgovine oko sat – dva, te prolaznicima pokazuje papir na kojem piše ‘Pravo na orgazam iznad 60’.

delimar

– Postoji toliko ljudskih prava, pokušala sam ih malo nabrojati, no lista je predugačka. Eto, ja sam sa svoje strane željela tome dodati i pravo na orgazam na pragu treće životne dobi. Nedugo sam navršila 60, seksualnost je dio mog života kao i prije, štoviše, kada prođu određene životne situacije, brige oko djece i sve što zaokuplja mlade, radno najaktivnije, kvaliteta intimnog života raste a ne pada.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća svijet je šokirala knjige Shere Hite, američko njemačke feministice, koja je provela opsežno i višegodišnje istraživanje seksualnosti kod žena. Zapanjujuća je bila spoznaja koliko žene malo znaju o vlastitoj seksualnosti i u konačnici koliko malo uživaju. Želim svojim djelovanjem, u ovom slučaju performansom ‘Pravo na orgazam iznad 60-te’, podići svijest i potaknuti na promišljanje – kazala je Vlasta Delimar.

Performans je prvi puta izveden u Beču 2016., a potaknuta uspjehom, Vlasta ga ponavlja u Zagrebu i potom u Berlinu. 

– Reakcije ljudi su naglašeno pozitivne. Zastaju pred izlogom, smiješe se, fotografiraju, ponekad ulaze u dućan i porazgovaraju, ili mi na papirima pišu poticajne poruke i pokazuju preko izloga. Zanimljivo, izuzetno negativne i prostačke komentare doživjela sam kad sam bila gošća u Stankovićevoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’.

Tijekom emisije gledaoci imaju mogućnost javiti se putem SMS-a, ili mreža. Bilo je toliko odvratnih poruka da ih nije niti za citirati. No to su anonimne poruke s profila koji nisu pod imenom, to čini hrabrima mrzitelje da govore ono što se ne bi usudili u lice.
Publika koja je ispunila Klub kulture, postavljala je pitanja, te se razvila živa diskusija, koja se nastavila i nakon službenog završetka tribine čiji je moderator bio povjesničar umjetnosti Dr. sc. Zdenko Balog.
delimar1 delimar3 delimar4 delimar5 delimar6 delimar7 delimar8 delimar9 delimar10 delimar11 delimar12 delimar13 delimar14 delimar15 delimar16

zb/prigorski.hr