FOTO Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Križevci proslavili 767. rođendan

24. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Križevci FOTO Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Križevci proslavili 767. rođendan

Laureati 2019. godine/foto: Zdenko Balog


Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Križevaca u dvorani Hrvatskoga doma proslavljena je 767. obljetnica Grada Križevaca.

Sjednicu je otvorio predsjednik križevačkog predstavničkog tijela Marko Katanović uputivši pozdrave izaslaniku predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović  Branku Hrgu, izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora Damiru Felaku, izaslaniku predsjednika Vlade RH Darku Soboti, saborskoj zastupnici Sonji Čikotić, saborskoj zastupnici Ljubici Lukačić, saborskoj zastupnici Anki Mrak Taritaš, saborskom zastupniku Željku Lackoviću, saborskom zastupniku Josipu Križaniću, saborskom zastupniku Gordanu Marasu, saborskom zastupniku Marku Sladoljevu, izaslaniku ministra poljoprivrede i dopredsjednika Vlade Tugomiru Majdaku, zamjeniku generalnog direktora Hrvatskih voda Davoru Vukmiriću, predstojniku Ureda državne uprave Koprivničko-križevačke županije Tihomiru Kvakariću, mons. Milanu Stipiću, apostolskom upravitelju Križevačke eparhije, Liviju Marijanu, đakonu i kancelaru Križevačke eparhije, predsjedniku Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Željku Pintaru, potpredsjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije i načelnici općine Gradec Ljubici Ambrušec, županu Koprivničko-križevačke županije Darku Korenu, zamjenici župana Bjelovarsko-bilogorske županije Bojani Hribljan, zamjeniku župana Virovitičko-podravske županije Mariju Klementu, zamjeniku župana Koprivničko-križevačke županije Ratimiru Ljubiću, gradonačelnici Varaždinski Toplica Dragici Ratković, gradonačelnici Zlatara Jasenki Auguštan-Pentek, gradonačelniku Bjelovara Dariju Hrebaku, gradonačelniku Čazme Dinku Piraku, gradonačelniku Đurđevca Hrvoju Jančiju, gradonačelniku Ludbrega Dubravku Biliću, gradonačelniku Koprivnice Mišelu Jakšiću, gradonačelniku Murskog Središća Draženu Srpaku, gradonačelniku Novog Marofa Siniši Jenkaču, gradonačelnika Vrbovca Denisu Kralju, izaslaniku gradonačelnika Grada Zagreba Tomislavu Raiću, zamjeniku gradonačelnika Dugog Sela Nikoli Tomincu, zamjeniku gradonačelnice Malog Lošinja Anti Nediću, predstavniku Grada Zagreba Miri Laci, gradonačelniku Novske Marinu Piletiću, ispred grada Paga predsjedniku Gradskog vijeća Domagoju Vičeviću, zamjeniku gradonačelnika Nagyatada Laszlu Ludasu te načelnicima, počasnim građanima, gospodarstvenicima, poduzetnicima, laureatima i brojnim drugim gostima.

Marko Katanović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca

Katanović je kazao kako je od posljednjeg Dana grada održano osam sjednica Gradskog vijeća sa 120 točaka dnevnog reda u ukupnom trajanju od oko 20 sati. -Najdragocjeniji resurs koji ovaj grad ima su ljudi, ljudi koji ovdje žive, rade, grade i stvaraju budućnost, svoju, ali i za generacije koje trebaju doći. Prilika koju ste pružili novim, mladim ljudima prije dvije godine, neće biti iznevjerena upravo kroz politiku koju zagovaramo. To je ravnomjeran razvoj Križevaca, a pod time mislim na svih naših 60 naselja, kako na naše urbane sredine tako i naše ruralne sredine. – istaknuo je Katanović.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn na početku svojeg obraćanja kazao je kako se ovaj Dan grada slavi u boljim i naprednijim Križevcima. -Proteklu godinu obilježila je nacionalna afirmacija upravljanja Gradom na održiv način. Našim mladima smo osigurali bolje uvjete za stanovanje, lakšu i jeftiniju izgradnju domova. Nastavljamo poboljšavati uvjete u našim školama te nastavljamo se energetskom obnovom škola i vrtića.

Našim učenicima osigurali smo besplatne udžbenike, a za 617 njih besplatan topli obrok kroz cijelu školsku godinu. Osigurali smo sredstva i za zapošljavanje još jednog logopeda. Na sve načine nastojimo olakšati djeci i roditeljima te zato s ponosom ističem dobiveni status Grada prijatelja djece. Budućnost Križevaca nastojimo graditi u duhu prošlosti. Međunarodno okruženje to prepoznaje. Naš poduzetnički centar definiran je stvarateljem za stoljeće. Pokrećemo nove manifestacije, a ono što je najvažnije punimo dvorane gledateljima. Grad ste upravo vi, vi koji ovdje svakodnevno živite. -poručio je Rajn te posebno zahvalio poduzetnicima i obrtnicima što čuvaju, ali i stvaraju nova radna mjesta.

Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca

-Temeljna odrednica našeg programa je ravnomjeran razvoj grada i urbanih sredina. Nakon formiranja novih mjesnih odbora dobili smo povratnu informaciju kako su prepoznati napori ove Uprave, koja u sugrađanima traži ravnomjerne partnere. Postavili smo šest autobusnih stajališta, sedam dječjih igrališta te osigurali sredstva za ulaganje u osam vatrogasnih domova. Nastojimo mijenjati grad, sa željom da njegov identitet i tradicija ostanu nepromijenjeni. Identitet Križevaca upravo je identitet Križevčana. -kazao je, između ostalih Rajn te čestitao Dan grada Križevaca.

U ime svih gradonačelnika i načelnika prigodnim riječima obrati se gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, koji je istaknuo kao su ova dva grada zajedno stekli status Grada prijatelja djece te poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća

Župan Darko Koren napomenuo je kako od rođenja živi u Križevcima, a koliko mu Križevci znače pokazuje da je na svečanost došao u najjačem sastavu, sa zamjenicima i s pročelnicima. Istaknuo je kako je sadašnje vodstvo mlado i neiskusno. -Mi koji smo duže ovdje trebamo pomoći i doprinijeti kako bi grad napredovao i kako bi se razvijao. Pokušajmo učiniti sve za grad njega i ljude koji u njemu žive. Pokušajmo na tren zaboraviti naše dresove i odigrajmo utakmicu u istima, za dobrobit građana i građanki. – kazao je Koren te dodao kako Križevci imaju perspektivu za puno više projekata.

Župan Darko Koren

-Križevci su prije svega grad znanja, obrazovanja, prosvjete, znanosti. Na tim temeljima se mora i dalje razvijati, na temeljima našeg školstva. Križevci su i grad poduzetništva i danas imamo respektabilne, velike tvrtke u gradu. Križevci su grad mnogih društvenih procesa. Križevci su grad vatrogastva. Križevci su grad sporta. Dajmo sve iz svoje domene da bi postali sredina na koju će drugi gledati sa zavišću, ako se zavišću onda s riječima pohvale. -poručio je Koren.

Prigodnim riječima obratio se i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, koji je napomenuo kako je već dugo vezan za Križevce, osobito s poslovnog aspekta. Također je istaknuo kako projekt Aglomeracije unatoč problemima više nije upitan i da će se već ove godine početi realizirati.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Darko Sobota također se prisjetio svojih veza s Križevcima u kojima je, kako je kazao, proveo svoje najbezbrižnije godine te kazao kako su Križevci grad bogate povijesti tradicije.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Felak kazao je kako je sadašnja gradska vlast puno učinila, ali i prijašnja garnitura učinila je da Križevci budu što ugodniji za život. -Križevci su specifični, jer pola stanovništva živi u gradu, a polovica u 60-ak naselja, tako da vodstvo grada ima dosta komplekse probleme u rješavanju gradske infrasturkture. Tu je puno učinjeno i na tome čestitam gradonačelniku Rajnu i suradnicima. -kazao je Felak.

Damir Felak

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Branko Hrg prisjetio se kako je predsjednica svečano 2015. godine otvorila Gradsku knjižnicu i spomen sobu hrvatskim braniteljima. Hrg je istaknuo kako će se u četvrtak potpisati ugovor kojim se Biskupiji daruje preostali dio nekadašnje vojarne. -Jako me raduje da je gradonačelnik spomenuo kako sv. Marko Križevčanin zavrjeđuje imati svoje svetište te će sada imati priliku to i realizirati.

Svi mi koji smo u profesionalno u politici dobivamo za to plaću i naš je posao raditi na stvaranju boljih uvjeta za život. Ovaj grad ima prekrasne ljude. Grad je dobio status Grada prijatelja djece. Ovaj grad ima veliku sportsku obitelj i ovaj grad će imati toliko željenu atletsku stazu. – kazao je Hrg te istaknuo kako je to velika zasluga Tihomira Gudića, izvršnog direktora Sportskih igara mladih, što su Križevcima odobrena prva velika sredstva.

Branko Hrg

Na kraju svečanosti dodijeljena su  javna priznanja, plakete te nagrada za životno djelo. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Stjepanu Jembreku za iznimni doprinos razvoju radioamaterizma, digitalnih komunikacija i digitalnih mreža u Križevcima te predanom radu u planinarskom društvu “Kalnik” osobito na markiranju i čišćenju planinarskih staza.

Plakete Grada Križevaca dodijeljene su Nogometnom klubu Radnik Križevci, uz 110. obljetnicu djelovanja na razvoju sporta u Križevcima, a napose radu s djecom i mladima, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sveta Helena Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Glogovnica, uz 80. obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na promicanju dobrovoljnog vatrogastva.

Priznanje Grada primili su Danijela Jobač, za predan i nesebičan volonterski rad u Zajednici tehničke kulture Križevci s djecom i mladima, Josip Petrlić za svestrani literarni i kulturno-umjetnički rad te promociju Križevaca i križevačkog kraja diljem Hrvatske, Dobrovoljno vatrogasno društvo Apatovec uz 70. obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na promicanju dobrovoljnog vatrogastva te Kulturno umjetničko društvo Prigorje za postignute višegodišnje uzorne uspjehe u radu kao i za iznimna postignuća u 2018. godini.

prigorski.hr

foto: Zdenko Balog

Facebook Comments