FOTO Svečano otvoreni Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije

5. svibnja 2018. Autor: prigorski.hrFoto & VideoFOTO Svečano otvoreni Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije

Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije danas su po 22. puta svečano otvoreni na koprivničkom sajmištu.
Manifestaciju je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić, a nazočili su joj saborski zastupnik Branko Hrg, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar, potpredsjednici Županijske skupštine Marijan Ružman i Verica Rupčić,  đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči, zamjenik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Ivica Vranić, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić sa zamjenicama Melitom Samoborec i Ksenijom Ostriž, koprivničko-križevački župan Darko Koren i brojni drugi gosti i uzvanici.

Mišel Jakšić je prvi uputio čestitke. -Čestitam svim našim OPG-ovima, svim našim udrugama žena, svim našim tradicijskim zanatlijama, koji su i ove godine s nama. Kako bi naši stari rekli ‘Iza kiše dolazi sunce’, pa tako i ja vjerujem da dolazi sunce za našu poljoprivredu, jer kroz svo ovo vrijeme koje smo imali u strukturnoj formi našeg gospodarstva, sve ono što je opstalo, sve ono što je preživjelo, sve ono što se dalje proizvodi i zapošljava ljude, sve to nam je jedan zalog i jedan kamen temeljac za stvaranje konkurentnog, inovativnog, fleksibilnog gospodarstva Republike Hrvatske i naše poljoprivrede koja ima goleme resurse.

Imamo prekrasne ljude, kojima treba samo jedan mali vjetar u leđa za jedan novi iskorak, jer svi ti ljudi se godinama odriču i to su zavrijedili i zaslužili. Nećemo to uspjeti samo sa europskim fondovima. Napravili smo famu da će doći Europska unija da će doći europski novci, da će netko voziti helikopter iznad naših krajeva, a mi ćemo samo pobirati novac iz tog helikoptera. Ne ide to tako – kazao je Jakšić i napomenuo što treba učiniti da bi sutra bilo bolje.

-Da bi postali razvijena zemlja kakvu ovaj narod zaslužuje, kakvu ju zaslužuju svi oni koji su se odricali za ovu zemlju, kakvu zaslužuju naši branitelji koji su žrtvovali svoje zdravlje i živote za ovu zemlju, moramo mijenjati društveni okvir koji danas imamo. Moramo ići putem obrazovne reforme, moramo imati strukovno obrazovanje koje će pratiti potrebu gospodarstva i ne možemo očekivati da se odriče samo za potrebe sustava ove zemlje. Došlo je vrijeme da se odriče birokracija, da se odriče politika i da shvatimo da imamo preogromnu javnu  upravu i preogroman birokratski aparat i na temelju toga ne možemo imati poljoprivredu 21. stoljeća – zaključio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren rekao je kako unatoč svim poteškoćama s kojima se taj sektor nosi, uspijeva se održati određena razinu ove priredbe.

-Ove godine, na 22. Danima travnjaka prisutno je 130 izlagača, a dvadesetak će biti i na Bambino kupu. Također, u sklopu Dana travnjaka održava se i konjički turnir, ali i natjecanje u košnji koje će okupiti tridesetak natjecatelja. Ovaj broj i sastav pokazuju da poljoprivredna proizvodnja u našoj županiji ima veliki prostor. Želimo u vremenu koje je pred nama je napraviti spoj poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, naravno Podravka mora biti nositelj te paradigme – kazao je Koren i dodao kako će poljoprivredna proizvodnja na taj način dobiti svoju dodanu vrijednost.

– Ovakve manifestacije sjajna su promocija poljoprivrede i naših domaćih proizvoda. To je prilika za sve potrošače da kušaju i uvjere se u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost naših hrvatskih proizvoda -rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Karalić.

Na otvorenju su proglašeni i najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivniji mladi proizvođač. Najbolji proizvođači kravljeg mlijeka su Ivica Ivančan iz Gole, Antonio Panić iz Koprivnice te Damir Markešić iz Cirkvene, a kozjeg mlijeka Davor Korošec iz Đelekovca, Željko Žeger iz Cirkvene i Dubravko Vajdić iz Hudovljana. Najperspektivnijim mladim proizvođačem proglašen je Tihomir Horvat iz Kozarevca.

Za kulturno-umjetnički dio programa bio je zadužen Folklorni ansambl Koprivnica, a Dane travnjaka organiziraju Koprivničko-križevačka županija, Poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, Hrvatska poljoprivredna agencija, Grad Koprivnica, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, županijska Turistička zajednica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijska komora Koprivnica, Savez Alpe Adria, Srednja gospodarska škola i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Konjički klub Koprivnica.

U popodnevnim satima slijedi Mudlinijada i Dani tijesta gdje će se predstaviti Udruga žena „Hrvatsko srce“ Peteranec i Udruga žena iz Republike Mađarske, zatim konjički turnir u organizaciji Konjičkog kluba Koprivnica, a kao posebno iznenađenje, u 19 sati je na rasporedu koncert Tamburaškog sastava „Cure iz centra“. Sutra, u nedjelju, predviđeno je natjecanje u ručnoj košnji i tradicionalni prikaz ručne košnje, rastepanja i sušenja sijena u organizaciji Udruge Zagoraca Podravine, Bambino kup na kojemu će se predstaviti mladi uzgajivači i ponovno konjički turnir.

travnjak4 travnjak5 travnjak6 travnjak7 travnjak8 travnjak9 travnjak10 travnjak11 travnjak12 travnjak13 travnjak14 travnjak15 travnjak16 travnjak17 travnjak18 travnjak19 travnjak20 travnjak21 travnjak22 travnjak23 travnjak24 travnjak25 travnjak26 travnjak27 travnjak28 travnjak29 travnjak30 travnjak31 travnjak32 travnjak33 travnjak34 travnjak35 travnjak36 travnjak37 travnjak38 travnjak39 travnjak40 travnjak41 travnjak42 travnjak43 travnjak44 travnjak45 travnjak46 travnjak47 travnjak48 travnjak49 travnjak50 travnjak51 travnjak52 travnjak53 travnjak54 travnjak55 travnjak56 travnjak57travnjak58 travnjak59 travnjak60 travnjak61 travnjak62 travnjak63 travnjak64 travnjak65 travnjak66 travnjka59

prigorski.hr

[ssba]