[FOTO] Svečano otvorena obnovljena Kurija Omilje u Svetom Ivanu Zelini

22. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [FOTO] Svečano otvorena obnovljena Kurija Omilje u Svetom Ivanu Zelini


Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline u srijedu je otvorio obnovljenu Kuriju Omilje. Naime, riječ je o objektu koji krije bezbroj priča, anegdota i legendi starih gotovo dva stoljeća.

– Drago mi je što smo se ovdje okupili, prije nepune dvije godine bio sam ovdje, i sve je bilo zarašćeno u šikaru. Puno toga se napravilo da bi to danas izgledalo kako izgleda. Grad je maksimalno izašao u susret investitoru pa smo doveli vodu, struju, a i cestu jer to ovaj objekt svakako zaslužuje – kazao je gradonačelnik.

Omilje je jednokatna kurija koja stoji na istaknutom brežuljku. Na njezinu ulaznom portalu, na kamenoj ploči ispod klasicističke bifore, uklesana je 1822. godina za koju se pretpostavlja da je godina gradnje kurije. Posljednji vlasnik Omilja bila je obitelj Krizmanić. Iz te obitelji potječe hrvatska slikarica i grafičarka Anka Krizmanić, rođena upravo u Omilju 10. ožujka 1896.

– Ovom bih prilikom htio čestitati gospodinu Pisačiću na volji, strpljenju i živcima koji su bili potrebni kod obnove. Svi znamo koliko što znači restaurirati objekt pod zaštitom Ministarstva kulture. Znam da kolege iz Ministarstva imaju dobru namjeru, ali isto tako znam da je potrebno puno strpljenja i živaca da se uredi onako kako oni to žele. Danas smo svi svjedoci da kurija dobiva jedan novi život i zaista vjerujem da će ovdje kroz narednih puno godina dolaziti mnogo posjetitelja – zaključio je.