Jubilarna 30. državna stočarska izložba simentalske pasmine goveda održat će se u nedjelju s početkom u 13 sati u sklopu Jesenskog međunarodnog sajma u Gudovcu.

Dan ranije u 13 sati održat će se natjecanje mladih ocjenjivača vanjštine krava, a snage će odmjeriti studenti Veleučilišta u Križevcima, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i osječkog Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti.

DSC_1767

Danas je studentima edukaciju održao Josip Crnčić (Centar za stočarstvo – HAPIH). Edukacija je održana u govedarskom prkatikumu Srednje gospodarske škole Križevci, a profestor Dražen Čuklić s Veleučilišta u Križevcima rekao nam je kako su se okupili uoči Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma. -Pozivam sve da se odazovu u Gudovac i da nas bodre, dijelimo tradiciju srednjoeuropkih zemalja da na natjecanje dolaze učenici ili studenti koji ocjenjuju goveda simentalske pasmine linearnim metodama – rekao je Čuklić.

cuklic, ivanković, mijić

Profesor Pero Mijić (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek) – rekao je kako mu je drago što sudjeluju sa studentima na ocjeni vanjštine goveda. – Danas su ovdje tri ekipe, odnosno šest studenata koji mogu sudjelovati na ovoj radionici. Praktično se upoznaju s mjerenjem krava za razliku od onoga što smo ih učili na fakultetu iz knjiga. O ovom događaju se priča među studentima i oni stalno pitaju kad će biti natjecanje – rekao je Mijić i dodao kako je ovo događaj za svaku pohvalu.

DSC_1776

Profesor Ante Ivanković (Agronomski fakultet u Zagrebu) rekao je kako je dvoje studenata iz Zagreba na radionici. – Riječ je o boljim studentima koji imaju položeno govedarstvo, jedan student ima i svoju farmu s 50-ak mliječnih krava pa ima i iskustva. Važno je sudjelovati, ali uvijek je želja osvojiti i bolju poziciju na natjecanju i na taj način pripremam studente – kazao je Ivanković.

DSC_1780 DSC_1785 DSC_1797