Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) prihvatila je projektni prijedlog Srednje škole Vrbovec za program Erasmus+ Ključna aktivnost 1 (KA 122) iz područja odgoja i općeg obrazovanja.

Naziv projekta je „Školska motiva(k)cija“, a za provedbu projekta odobreno je 16.819,00 eura. Ključna aktivnost 1 (KA121 i KA122) odnosi se na mobilnost u svrhu učenja za pojedince. Šest nastavnica – Dubravka Borko, Ana Ceković, Anica Fintić, Iva Habeš Lončarić, Adrijana Levatić i Dijana Miklin i dvoje stručnih suradnika – Ana Dobraš i Miroslav Oršulić sudjelovali su na višednevnim strukturiranim tečajevima i praćenju nastave u inozemstvu.

Mobilnosti su odradili u Barceloni, Tenerifima, Genovi, Firenci i Dublinu. Projekt traje od 1.10.2022. do 02.01.2024. i u potpunosti je sufinanciran sredstvima europske unije. Ciljevi su bili jačanje stručnih kompetencija nastavnika i stručnih suradnika kroz stručno osposobljavanje na strukturiranim tečajevima i sudjelovanjem u job shadowingu (kolegijalnom promatranju nastave) u talijanskoj školi, razviti međunarodnu suradnju i educirati nastavnike kako bi se osuvremenilo izvođenje nastave, uključiti učenike specifičnih mogućnosti u izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, razviti partnerstvo s lokalnim organizacijama i učvrstiti suradnju s roditeljima.

U sklopu Erasmus + projekta “Školska motivakcija” odvijao se i projekt “Aktivna srijeda” – svake prve srijede u mjesecu organizirano je naizmjenično „Jezična srijeda“ i „Matematika u sredini“. Radi se o aktivnostima koje su sudionici mobilnosti uz pomoć učenika osmislili i implementirali taj dan u nastavu, i to kvizovima, igrama asocijacije, pantomimom i sličnim aktivnostima. Kvizove i aktivnosti svaki puta su vodili i nadzirali drugi učenici različitih usmjerenja naše škole, čime se željela postići značajnija uključenost svih učenika u nastavni proces i pridonijeti razvoju njihovih socijalnih vještina.

Osnovan je i volonterski klub MAR (M-otiv A-kcija R-eakcija) čiji su članovi sudjelovali u brojnim volonterskim aktivnostima kojima su naglasili važnost humanosti, solidarnosti, održivog razvoja i inkluzivnog društva. Pomagali su sastavljati namještaj u novosagrađenom Centru za pružanje socijalnih usluga u zajednici (Crveni križ Vrbovec), pomagali su tijekom redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi te su sudjelovali u pošumljavanju koje je provodila Šumarija Vrbovec te u suradnji sa Turopoljskom udrugom skauta „Tur“ iz Velike Gorice, organiziran je bio i odlazak  učenika i članova školskog Volonterskog kluba na aktivnost pošumljavanja u suradnji s izviđačima i tvrtkom Hrvatske šume na području Ivanić Grada. Osim toga i  učenička zadruga Vida sudjelovala je u brojnim aktivnostima kojima je bio cilj motivirati i potaknuti učenike na suradnju i uključivanje u rad lokalne zajednice pa su u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Vrbovca sudjelovali na manifestaciji Pera – nekad i sad, učenici zadruge ali i nastavnici sudjelovali su u brojnim radionicama izrade prigodnih suvenira te u radionicama s djecom u sklopu gostovanja na adventu u Farkaševcu, a sudjelovanjem na smotrama i natjecanjima zadruga je postigla zavidne rezultate, sudjelovali su i u međunarodnoj suradnji s Rumunjskom gdje su pokazali svoje vještine izrade predmeta od recikliranih materijala.

U suradnji sa lokalnom umjetnicom Tonkom Maleković sudjelovali su u projektu Jedra -predložili svoje motivirajuće citate, stavili ih na platno, fotografirali  parole i sada je ostala nada da će to potaknuti nekoga da se zapita kako može pomoći kao pojedinac. U suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Vrbovec organizirali su izložbu i radionicu Ispričaj mi to plakatom u povodu Međunarodnog dana muzeja. Osim toga obilježili su brojne važne datume u ekološkom smislu poput Svjetskog dana šuma i voda, Međunarodnog dana akcija za rijeke i sudjelovali u ekološkoj edukaciji u projektu Prijatelj šume.

Volonteri i zadrugari zajedno su radili na uređenju škole povodom Božića i Uskrsa te Dana škole i Otvorenih vrata. Naglasak projekta bio je na motivaciji učenika i nastavnika. Naučeno na tečajevima i promatranju nastave ugradili su u aktivnosti i prilagodili potrebama škole. Naišli su na pozitivnu reakciju kolega nastavnika i učenika.

Projekt je rezultirao novim inozemnim poznanstvima i suradnjom, većom uključenošću naših učenika i nastavnika u izvannastavne i izvanškolske aktivnosti čime su postigli željeno.

“Kao zaključak rekli bismo „gdje ima volje ima i načina“! Želimo se zahvaliti svima koji su na bilo koji način sudjelovali u aktivnostima na projektu, našim partnerima u projektu s kojima smo ostvarili suradnju, roditeljima, nastavnicima i prvenstveno učenicima koji su se rado odazivali aktivnostima.”-poručuju iz Srednje škole Vrbovec

šk2 šk3 šk1 šk šk4 šk6 šk7