Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) i Savezno ministarstvo za europske i međunarodne poslove Austrije predstavili su Plazma Sportske igre mladih kao dobitnika nagrade „Šampion regionalne suradnje dr. Erhard Busek“ na svečanosti održanoj nakon godišnjeg sastanka Vijeća 12. lipnja 2024. godine u Skoplju.

„Nagrada Šampion regionalne suradnje dr. Erhard Busek je više od priznanja. Ona odražava našu zajedničku težnju za izgradnjom jače i bolje integrirane regije da s zajedničkim ciljevima i uzajamnom podrškom utiru put održivom razvoju i boljoj kvaliteti života. Sportske igre mladih su odabrane među brojnim kandidatima zbog izuzetne posvećenosti jačanju jedinstva i prijateljstva, nadilaženju granica i njegovanju osjećaja zajedničkog identiteta mladih iz različitih sredina i Naroda.“ izjavila je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu.
Plazma Sportske igre mladih pozitivan su primjer regionalne suradnje zbog pažnje koju posvećuju ujedinjavanju djece i mladih kroz sport. Kroz 28 godina djelovanja Igre su se razvile u platfmu koja kroz sport potiče prijateljstava, razumijevanja i zajedničkih vrijednosti mladih iz različitih sredina tako što okuplja djecu iz nekoliko zemalja regije i pruža im sigurno okruženje da svi oni, bez obzira na životne okolnosti, mogu sudjelovati na Igrama i širiti pozitivne vrijednosti.

53789966290 369c177a29 C

„Regionalna suradnja je okosnica europske integracije regije, a to je i glavni prioritet vanjske politike Austrije. Ovom nagradom pokazujemo našu podršku organizacijama koje su, vođene europskim vrijednostima i principima, dale izvanredan, prekogranični doprinos promociji ovog važnog zajedničkog cilja i koje tako omogućavaju da ostavština dr. Erharda Buseka živi i u budućnosti. Nagradom se ne samo prepoznaju važna dostignuća Sportskih igara mladih na polju regionalne integracije već se njom podržava i nastavak njihovih aktivnosti u budućnosti,“ rekao je predstavnik Saveznog ministarstva za europske i međunarodne poslove Austrije Thomas Stölzl.

Ovogodišnja nagrada dodijeljena je jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Maja Handjiska Trendafilova, direktorica Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), Juliana Hoxha iz organizacije Partneri Albanije za promjenu i razvoj (Partners Albania for Change and Development) i Marko Radovanović, politički savjetnik u Vijeću za regionalnu suradnju.

Slaven Marić, savjetnik predsjednika Plazma Sportskih igara mladih, preuzeo je nagradu: „Sretni smo što su vrijednosti i značaj našeg projekta, na kojima smo svi neumorno radili, prepoznate van granica zemalja u kojima se održavaju Sportske igre mladih. Ovo priznanje je potvrda naših kolektivnih zalaganja i posvećenosti. Igre se već niz godina održavaju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, od ove godine natjecanja i sve druge obrazovne i zabavne aktivnosti organiziramo i u Sloveniji, a u 2024. Godini planiramo okupiti više od 300.000 djece. Nagrada Šampion regionalne suradnje dr. Erhard Busek je dodatna motivacija da nastavimo promovirati vrijednosti za koje se zalažemo svih ovih 28 godina, a posebno jer je dr. Busek bio ambasador Sportskih igara mladih.”

53788611262 E7565f5f17 K

Nagrada „Šampion regionalne suradnje dr Erhard Busek“, koju je Vijeće za regionalnu suradnju prvi put dodijelilo 2013. godine, dodjeljuje se svake godine u suradnji sa Saveznim ministarstvom za europske i međunarodne poslove Austrije pojedincu ili organizaciji koja je značajno doprinijela unapređenju regionalne suradnje u Jugoistočnoj Europi. Među prethodnim dobitnicima nagrade su No Borders Orchestra, Exit Festival, Sarajevo Film Festival i mnogi drugi.