[FOTO] Spektakularna Turneja radosti u Glini

11. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [FOTO] Spektakularna Turneja radosti u Glini


Glina je danas cijeli dan bila poprište sportskih natjecanja koja su okupila osnovnoškolce i srednjoškolce iz cijelog grada Veliki sportsko-edukacijski dan u Osnovnoj školi Glina započeo je paljenjem plamena Plazma Sportskih igara mladih koji su uz pomoć malih sportaša zapalili: Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, Dario Žinić, zamjenik gradonačelnika, Robertina Štajdohar, ravnateljica Osnovne škole Glina i Tihana Butorac iz Plazma Sportskih igara mladih.

”Plazma Sportske igre mladih su izuzetan događaj ne samo za našu županiju, već za cijelu Hrvatsku. Mlade ljude uče vještinama upornosti i spremnosti na sve izazove kojih čekaju u životu”- izjavio je gospodin Žinić. Zadovoljstvo domaćinstvom Turneje radosti u svom gradu istaknuo je dogradonačelnik: ” Nije jednostavno organizirati ovakav događaj, pripreme su trajale 8 mjeseci, a rezultat je ova divna Turneja danas i prije održani Coca-Cola Cup turnir”.

U sportskom dijelu programa sudjelovala su djeca iz osnovne i srednje škole koja su se natjecala u turnirima u graničaru, utrci na 60 metara, Kinder turniru u košarci i odbojci. Napete utakmice graničara iznjedrile su dvije pobjedničke ekipe: Sovice i Turbo četvrtaši. U trčanju su dodijeljene četiri zlatne medalje, a najbrži su bili: Petar Arambajsa, Monika Perak, Ivano Marović i Lucija Lucić.Pobjednici su se plasirali na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati u krajem lipnja, a gdje će u četiri dana imati priliku besplatno uživati u čarima Splita i druženju s klincima iz cijele Hrvatske.

Plasman na regionalne turnire u Kinder turniru u košarci i odbojci osigurale su ekipe: Cedevita, Razarači, Jastrebovi, Queens i Masterclass. Osim sportskog dijela natjecanja sve okupljene čekala su mnogobrojna iznenađenja te edukativne aktivnosti, okrjepa u Coca- Cola Cup corneru i izbor za najboljeg sportaša Hrvatske. U reciklažnom korneru educiralo se o važnosti pravilnog ophođenja prirode. Događanje su podržali i pripadnici Policijske uprave Sisačko-moslavačke, vatrogasci i Crveni križ sa svojim postavom. Edukaciju djece i mladih o važnosti bavljenja sportom, te sprječavanju nasilja i diskriminacije Igre provode i kroz veliki projekt” Youth Sports Fair Chance”.

Projekt ima za cilj identificirati i razviti najbolje prakse vezane za sport koje doprinose širenju poruka poštovanja, borbe protiv diskriminacije i rasizma te prevencije svih oblika nasilja u sportu. Projekt uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz 6 partnerskih zemalja, a sufinanciran je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije te je ukupna vrijednost projekta 365.525 eura.

Do današnjeg su se dana Igre razvile u najmasovniju amatersku sportsku manifestaciju u Europi koja godišnje okuplja više od 202.000 djece i mladih Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Djeci omogućuju da se okušaju u 10 sportova: Coca- Cola Cup u nogometu, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika. Ove su godine srušile sve rekorde po broju natjecatelja i sudionika.

Snaga Igara su upravo njeni sudionici, osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele regije, više od milijun i pet stotina tisuću sportaša koji su u 24 godine osjetile što su to sport, druženje i zabava. Turneje radosti u Sisačko-moslavačkoj županiji održat će se ovaj tjedan još sutra u Sisku u Gradskoj dvorani Brezovica s početkom 10 sati.

Facebook Comments