Tjedan umjetnosti po treći put održan je u Krškom, u hotelu Kunst (koje na njemačkom jeziku znači umjetnost).Slikar Jože Marinč ove godine pozvao je slovenskog kolegu Maksimiljana Sternada-Milča i hrvatskog umjetnika Ivicu Propadala. Oni su od 14. do 17. svibnja boravili u Kunstu koji su pretvorili u otvoreni atelijer dostupan znatiželjnim pogledima gostiju i slikarima raspoloženim za razgovor o umjetnosti.

U okviru Tjedna umjetnosti, organiziran je Arty party za sve ljubitelje slikanja, koji su uz nadzor likovnih pedagoginja, uz četiri čaše vrhunskih vina iz slovenskog Posavja, stvarali djela na temu – cvjetanja.

‘Tjedan umjetnost puno znači umjetnicima, jer ih se predstavlja u drugačijem svjetlu i sviđa im se komunikacija s gostima. Njihovi radovi izloženi su tijekom cijele godine u hotelu a gosti ih mogu i kupiti’, kaže Tjaša Kunst Kališnik, voditeljica marketinga hotela Kunst.

Krško 24. Vlasnik restorana Nejc Kunst 1

To, međutim, nije jedini dodir ovog hotela s umjetnošću. U njemu su uređene jedinstvene sobe umjetnika porijeklom iz slovenskog Posavja. Osim već spomenutog slikara Jože Marinča, tu su i sobe posvećene pjevačici Nuši Derendi, redatelju Damjanu Kozoleu i glumcu Slavku Cerjaku.

Ovom je prigodom umjetnost isprepletena s kulinarstvom, pa su gosti i uzvanici nakon pjenušca dobrodošlice Maria iz vinarije Kerin uživali u jelima od kopuna (mladog uškopljenog pijetla).

Kopun je poslužen s kestenima, krumpirima, mlincima i crvenim kupusom. Pratio ih je Albiana Chardonnay, a u tanjurima su se našli i odresci od krškopoljca, jedine autohtone pasmine svinja koja potječe iz Krškog polja.

Slastica je također posebnost kuće Kunst. Klobuk krškopoljca slastica je u kojoj je tamna čokolada posuta s prepečenim komadićima slanine krškopoljca, a dodatni okus daje joj sladoled od pistacija s bučinim uljem i heljdinim kokicama.

Krško 24. Kunst radionica slikanja Tjaša Kunst

Ivica Propadalo za ovu prigodu, rekonstruirao je ideje sa svoje izložbe Slike s vjenčanja koju je prije 10 godina imao u zagrebačkoj galeriji Mala. Ovo je, kaže, bilo vrlo ugodno iskustvo druženja i stvaranja te će se i ubuduće rado odazvati pozivima slovenskih kolega i dobrih domaćina.

Nakon druženja sa slikarima te kušanja kućnih specijaliteta i vina, vlasnik Nejc Kunst pozvao je u nedavno otvoreni vinskom bar na laganu glazbu i čašicu modre frankinje Luna iz vinarije Kobal.