Kao poseban projekt Kluba kulture u Križevcima djeluje ‘Prva hrvatska dječja galerija’, pod stručnim vodstvom akademskog kipara Igora Brkića. Kroz edukativne programe ove galerije prolaze svake sezone deseci učenica i učenika, koji prolaze ozbiljan kurikulum likovnih tehnika i elemenata likovnog djela.

Danas je bila prilika upoznati mladu autoricu koja uspješno savladava različite tehnike, tražeći se kroz sasvim različite ugođaje i temperamente pojedine tehnike, Luciju Kovačić. O njenim traganjima i istraživanjima prostora vizualnih medija Igor Brkić je napisao:
‘Umjetničko izražavanje jest nešto s čim se čovjek rodi, ali bez rada, istraživanja, širenja znanja uglavnom se ne postiže ništa i umjetnici su veliki istraživači. Lucija to dokazuje svakim svojim sljedećim radom kretajući se između japanske preciznosti u tehnici olovke, preko borbe sa kroćenjem akvarela, koji je kao tehnika poput divlje zvijeri koju treba stalno kontrolirati. Dok je pastel sasvim druga priča i tu do izražaja dolazi lirska crta i pjesnička mirnoća svakog umjetnika.’

Zanimanje koje je pobudilo večerašnje otvorenje u Klubu kulture, premalenom za sva koji su željeli upoznati likovne početke, ali i ohrabriti je u ovom hrabrom iskoraku za tako mladu osobu, svjedoči o uspješnom Brkićevom projektu prve u Hrvatskoj, dječje galerije. Ali i, kako je istaknuo gradonačelnik Branko Hrg u svom obraćanju, da Križevci postaju grad slikara, grad umjetnosti.

lucija lucija1 lucija2 lucija3 lucija4 lucija5 lucija6 lucija7 lucija8 lucija9 lucija10lucija11 lucija12 lucija13 lucija14 lucija15 lucija16 lucija17 lucija18 lucija19 lucija20 lucija21 lucija22 lucija23 lucija24 lucija25 lucija26

Zdenko balog/prigorski.hr

foto: Zdenko Balog