S obzirom na dosadašnje dotrajalo vozilo, Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija, Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca i općina Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec i Kalnik nabavila je novi bibliokombi koji je javnosti predstavljen danas.

„Kombi dolazi do malih sredina, ruralnih sredina gdje nema takvih usluga gdje nema knjižnice i da si ljudi mogu to koristiti. Svaka dva tjedna je kombi na stajalištu u određeno vrijeme po rasporedu. Tu su najzastupljenija školska djeca iz područnih škola, vrtića i stariji ljudi, a znamo koliko starijima to znači da im se dođe bliže, pogotovo na kućni prag jer Igor ide i do osoba s invaliditetom baš na kućni prag i do osoba koje možda slabije vide ili imaju neke druge probleme i posuđuje im i zvučne knjige i ostalu građu koja im je potrebna,“ naglasila je tom prilikom ravnateljica Gradske knjižnice Marjana Janeš-Žulj dodavši kako bibliobus obilazi 36 stajališta već punih 15 godina.

Zadovoljstvo nabavom novog bibliobusa naglasio je gradonačelnik Mario Rajn i dodao: „Ova služba je prvenstveno na usluzi Prigorkama i Prigorcima, svim našim ljubiteljima čitanja i onima koji će to tek početi. Veliko hvala svim našim djelatnicima knjižnice. Nije ovo samo bibliokombi, niz je tokom godina programa koji svi zajedno odrađujete, hvala i još jednom Igoru koji je prije svega knjižničar, a onda i slobodno rečem „katica“ za sve. Hvala vam što svojom predanošću donosite ljepotu čitanja u sve prigorske domove.“ Istaknuo je kako je Grad Križevci ponosan partner ovog projekta koji donosi knjige u sve kutke Prigorja i dodao kako će ujedno financirati izgradnju nadstrešnice kako bi se bibliokombi zaštitio.

Ovim riječima pridružio se župan Darko Koren istaknuvši kako je ova usluga rijedak primjer u Hrvatskoj: „Ovaj projekt je vrijedan 90 tisuća eura sveukupno s tom nadogradnjom. Ono što treba istaknuti je da Koprivničko-križevačka županija uz Sisačko-moslavačku i grad Zagreb je jedina u Hrvatskoj koja pokriva ovom službom cijeli svoj prostor. Postoji ovakvi primjeri usluge u drugim županijama, ali nijedna ne pokriva prostor svoje županije. U Koprivnici se nabavlja novi bibliobus koji će u tu svrhu pokrivati cjelokupni prostor podravskog dijela županije, grada Koprivnice, okolnih općina i Đurđevca.“

U sklopu predstavljanja novog bibliobusa održana je i kratka priredba dramske skupine „Kolibrići“ pod nazivom „Komarac u bibliobusu“ po tekstu Nade Zidar Bogadi u kojem su nastupili Ema Marinković, Fran Knežević, Mea Maslić i Kristina Cvrtila.

Predstavljanju su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak, pročelnice županijskih upravnih tijela Melita Ivančić i Ana Mušlek, ravnateljice gradskih ustanova, djelatnici knjižnice i brojni drugi.

img-0485 img-0486 img-0488 img-0492 img-0499 img-0502 img-0512 img-0515 img-0526 img-0531 img-0533 img-0538