Svečana sjednica u povodu Dana Koprivničko-križevačke županije, koja je održana u četvrtak u Koprivnici, bila je povod da se spomenu nikad veći projekti poput obnove pruge i aglomeracije te je izražena nada u nastavak gradnje brze ceste.

Među čestitarima našao se i premijer Andrej Plenković istaknuvši, baš kao i svi govornici, kako je počela gradnja dugo očekivane brze ceste od Križevaca prema Kloštru Vojakovačkom te obećavši nastavak gradnje prema Koprivnici.

Nabrojivši sve što je Vlada do sada učinila za stanovnike Hrvatske – rast standarda građana, pomoć pri kriznim situacijama, rekordno mali broj nezaposlenih, najavio je programe koji će biti u fokusu u idućem razdoblju.

Kazao je da će uvesti dodatne mjere za poboljšanje demografske slike, mjere za dekarbonizaciju i dodatnu digitalizaciju te će uložiti sav napor u dodatno poboljšanje obrazovnog sustava.

Na početku svečane sjednice okupljene je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.

–Usprkos različitostima želimo zajedno doprinijeti prosperitetu žitelja Koprivničko-križevačke županije te nastojimo surađivati najbolje što možemo sa županom Darkom Korenom i njegovim suradnicima. Članicama i članovima Županijske skupštine posebno želim zahvaliti na konstruktivnim raspravama i nadam se dobrom nastavku suradnje i uvažavanju. Nadam se kako ćemo suradnju nastaviti i u budućnosti, a svim stanovnicima i nazočnima čestitam 31. godišnjicu naše županije – istaknuo je Felak.

Župan Darko Koren naveo je da se na području županije provode kapitalne infrastrukturne investicije od nacionalnog značaja vrijedne preko 700 milijuna eura.

-Nikada u 31 godinu postojanja Županije nije bilo ovako velikih ulaganja -, izjavio je Koren i izrazio nadu da će se, nakon što se sagradi brza cesta do Kloštra Vojakovačkog, nastaviti gradnja prema Koprivnici.

– Više od tri desetljeća na ovim prostorima gradimo nove vrijednosti i bolju budućnost za generacije koje dolaze. Predano radimo na ravnomjernom razvoju svih naših naselja, općina i gradova te u kontinuitetu stvaramo primjerene uvjete za život po mjeri svakog čovjeka na području Podravine i Prigorja.

Mnogi od vas koji su danas ovdje svjedoče kako unazad nekoliko godina na ovom prostoru niču brojna nova gradilišta. Razvijaju se veliki projekti koji odlično napreduju i sve više njih poprima svoje finalne obrise, a to najbolje potvrđuje da Koprivničko-križevačka županija uistinu proživljava jedan sasvim novi gospodarski i društveni zamah.

Kapitalne infrastrukturne investicije od nacionalnog značaja vrijedne preko 700 milijuna eura usmjeravaju naš put daljnjeg razvoja i dugoročnog boljitka. Otkad županija postoji nije bilo ovako velikih ulaganja, stoga koristim ovu priliku da zahvalim Vladi Republike Hrvatske i njenom predsjedniku na potpori i na tome što državna vlast u svojem strateškom usmjerenju snažno podržava regionalni razvoj – rekao je Koren i pobrojao brojna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, zdravstvenu zaštitu, ulaganja u obrazovanje i mlade.

– Završetkom aglomeracija u našim općinama i gradovima, izgradnjom drugog kolosijeka željezničke pruge od Križevaca do mađarske granice, jednim od najskupljih infrastrukturnih projekata u hrvatskoj povijesti koji se izvodi na našem području i koji sjajno napreduje, stanovnicima se daje nova perspektiva posebno po pitanju prometne povezanosti naše županije sa Zagrebom i ostatkom države.

U tom smislu želim izraziti zadovoljstvo što je počela izgradnja dionice brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog na koju su stanovnici ovog kraja jako dugo čekali i zbog koje sam često neopravdano bio na političkoj vjetrometini. No, važno je da strojevi neprekidno rade i da će dionica biti dovršena u predviđenom roku. Očekujemo da će se po završetku dionice do Kloštra Vojakovačkog radovi na brzoj cesti odmah nastaviti i prema Koprivnici, kao i što očekujemo da se to odvija u punom profilu brze ceste. Izgradnjom Centra kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu iz područja elektrotehnike i računalstva stvorili smo novu paradigmu strukovnog obrazovanja i mladima omogućili da spremni izlaze na tržište rada – rekao je Koren i istaknuo kako je izgrađeno pet školsko sportskih dvorana, obnovljena su školska igrališta te je pokrenuta zelena energetska tranzicija postavljanjem fotonaponskih elektrana na školske objekte.

– U našoj viziji daljnjeg razvoja velika očekivanja imamo od Razvojnog sporazuma Sjever koji je temelj daljnjeg napretka Koprivničko-križevačke županije. Strateškim kapitalnim projektima vrijednima više od 413 milijuna eura dugoročno će se razviti prometna infrastruktura, sektor obrazovanja i zdravstvena infrastruktura te sustav civilne zaštite i turizam na našem području. Nedavno smo dobili 10,1 milijuna eura bespovratnih sredstava za projekt revitalizacije dvorca Inkey. Ta su sredstava garancija da će projekt biti uspješno realiziran. U narednom razdoblju planiramo i izgradnju nove zgrade Srednje škole Koprivnica, učeničkog doma i studentskog doma u Koprivnici za koje su osigurana sredstva i u državnom proračunu.

Izgradit ćemo i važan Regionalni Centar za palijativnu medicinu i liječenje boli te županijski Centar zaštite i spašavanja koji će na jednom mjestu okupiti sastavnice sustava civilne zaštite. Tu su i projekti termalnih toplica u Kloštru Podravskom i Terminal za intermodalni transport u Križevcima za koje vjerujemo da će se pronaći izvori financiranja, kao i gradnja Distributivnog centra za meso za što smo također dobili potporu resornog ministarstva. Početak izgradnje očekujemo i u strateški važnom projektu RCGO-a Piškornica gdje su izvođači uvedeni u posao projektiranja, ali za koji je potrebno na razini države i Europske unije osigurati veći udjel u financiranju. Svi smo svjesni kako je za realizaciju brojnih projekata iznimno važno uspješno koristiti sredstva europskih fondova pa u tom kontekstu sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako je na prostoru Koprivničko-križevačke županije u posljednjih pet godina realizirano preko 470 milijuna eura projekata – poručio je Koren.

Nastavak gradnje brze ceste bit će moja obaveza, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, koji je ujedno HDZ-ov nositelj liste u 4. izbornoj jedinici.

Prisutne je uime predstavnika županijskih općina i gradova pozdravio koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Dobro došli u Koprivnicu, srce naše Podravine. Neću imati povijesni presjek kako smo rasli, ali svaki rođendan je prilika da se napravi retrospektiva i da se da novi okvir kamo želimo ići. Živimo u trenutku gdje se puno toga mijenja i puno je izazova, a siguran sam da se nitko u ovoj dvorani ne bi usudio prognozirati što nas čeka u životnom i poslovnom stilu za 20 godina. To je velika neizvjesnost, ali me ponosom puni da Podravina i Prigorje zahvaljujući svojim ljudima i institucijama u svemu tome čuva ljudskost, tolerantnost i inkluzivnost te spremnost na težak i pošten rad.

U sadašnjem trenutku gradile su se škole, prometnice, dvorane, naši timovi su pokazali spremnost da provode velike projekte. Naše gospodarstvo je u snažnom zamahu investicijskog ciklusa i uz investicije nas veseli da te stvari idu prema naprijed. Ekonomski rast naše županije jači je nego prosjek Republike Hrvatske što nam govori da je ova županija važan kotačić u razvoju države – istaknuo je Jakšić.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović rekao je kako je Županija poznata po vrijednim i marljivim ljudima koji njeguju svoje običaje, čuvaju svoj “kaj” i obilježavaju različite manifestacije. -Danas je Koprivničko-križevačka primjer svima nama kako se u ovim izazovnim vremenima mudrom i odgovornom politikom mogu ostvariti zapaženi rezultati. Uspjeli ste ostvariti zapažen rast, ali imate iste probleme kao i mi poput prometne povezanosti. Drago mi je da za taj problem postoji rješenje jer se nastavlja izgradnja brze ceste –  istaknuo je,

Uime predsjednika Hrvatskog sabora okupljene je pozdravio Darko Sobota.

– Župan Koren je spomenuo kako se nikada nije radilo kao u zadnje tri godine. No, ono što nije spomenuto su neke male stvari koje su iz općina, ali riječ je o kvalitetnim stvarima za naše mještane. Važno je da mladi ljudi ostanu živjeti na ovim prostorima i da svi budemo zadovoljni te ponosni na našu županiju – poručio je, Sobota.

Ministar obrane Ivan Anušić rekao je kako je u proteklih osam godina sve krenulo kako treba, a tako će se i nastaviti. Novo će biti to da ćete imati saveznika, odnosno nekoga tko će vam pomoći s projektima koje čekate već dugo – poručio je.

Premijer Plenković pohvalio je župana Darka Korena. -Župan je ujedno i zamjenik predsjednika Hrvatske zajednice županija te je jedan od najiskusnijih hrvatskih župana. Uvijek ima korisne savjete te ideje o kojima razgovaramo na našim sustavnim sastancima. Prije nekoliko tjedana u Koprivnici smo imali sastanak vezan uz Razvojni sporazum Sjever pa smo vidjeli i kolika su ulaganja.

Podravka je kao ključna gospodarska snaga ove županije pokazala da ima snage za velike i nove pothvate. Županu Korenu čestitam jer se lavovski zalaže za sve navedene projekte, a vjerujem kako smo u proteklih nekoliko godina pomogli razvoju ove županije u svim aspektima, što ćemo činiti i dalje – zaključio je Plenković.

Dobitnici prestižnih Javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije, primili su nagrade na današnjoj svečanoj sjednici.

Nagradu Koprivničko-križevačke županije za životno djelo preuzela je prim. mr. sc. Tereza Salajpal, dr. med. spec. neuropsihijatar subspec. psihoterapije iz Koprivnice. Nagradu za promicanje ljudskih prava ‘Mara Matočec’ dobila je Nevenka Fuchs iz Đurđevca, dok je Nagrada za promicanje inovatorstva ‘Marcel Kiepach’ pripala Davoru Jendrašiću, prof. glazbene kulture iz Đurđevca.

Nagradu za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije zaslužili su Udruga ‘Promicanje obrazovanja, informiranja, novinarstva i tehnologija’ – Udruga P.O.I.N.T. iz Križevaca i Josip Gregurić iz Koprivnice, dok su Nagradu Koprivničko-križevačke županije za iznimno postignuće u protekloj godini dobili Nogometni klub ‘Radnik’ Križevci i građevinsko poduzeće ‘Bistra‘ iz Đurđevca. Nagrade su preuzeli Darko Jambreković i Krešimir Habijanec.

Zahvalnice su preuzeli predstavnici Nogometnog kluba ‘Graničar‘ Legrad, Glumišna družina Virje, Davor Konfic iz Križevaca, Robert Vulić, dipl. krim. iz Koprivnice i Marija Posavec iz Koprivnice.

Javno priznanje Plaketa župana pripala je Ivanu Petaku iz Legrada, Đurđici Trbus iz Križevaca te Željku Kožariću iz Đurđevca.

Uime nagrađenih zahvalila je Tereza Salajpal. Donosimo bogatu galeriju fotografija s današnje svečanosti.

dan županije (2) dan županije (3) dan županije (4) dan županije (5) dan županije (6) dan županije (7) dan županije (8) dan županije (9) dan županije (10) dan županije (11) dan županije (12) dan županije (13) dan županije (14) dan županije (16) dan županije (17) dan županije (18) dan županije (19) dan županije (20) dan županije (21) dan županije (22) dan županije (23) dan županije (24) dan županije (25) dan županije (26) dan županije (27) dan županije (28) dan županije (29) dan županije (30) dan županije (31) dan županije (32) dan županije (33) dan županije (34) dan županije (35) dan županije (36) dan županije (37) dan županije (38) dan županije (39) dan županije (40) dan županije (41) dan županije (42) dan županije (43) dan županije (44) dan županije (45) dan županije (46) dan županije (47) dan županije (48) dan županije (50) dan županije (52) dan županije (53) dan županije (54) dan županije (55) dan županije (56) dan županije (57) dan županije (58) dan županije (59) dan županije (60) dan županije (61) dan županije (62) dan županije (1) dan županije (2) dan županije (3) dan županije (4) dan županije (8) dan županije (9) dan županije (11) dan županije (14) dan županije (15) dan županije (16) dan županije (17) dan županije (19) dan županije (20) dan županije (21) dan županije (22) dan županije (25) dan županije (26) DSC_4326 DSC_4331 DSC_4334 DSC_4341 DSC_4350 DSC_4356 DSC_4366 DSC_4370 DSC_4378 DSC_4380 DSC_4384 DSC_4386 DSC_4387 DSC_4388 DSC_4389 DSC_4392 DSC_4394 DSC_4397 DSC_4398 DSC_4399 DSC_4401 DSC_4402 DSC_4407 DSC_4418 DSC_4420 DSC_4423 DSC_4425 DSC_4426 DSC_4427 DSC_4429 DSC_4430 DSC_4450