Večeras će prometnice između Kalnika i Križevaca biti pod posebnom policijskom pratnjom. Naime, prevozit će se posebna kupola namijenjena za križevačku zvjezdarnicu.

Točnije, kupola za teleskop za zvjezdarnicu na projektu SPARK (Kozmološki centar Križevci). Vrti se 360 stupnjeva, neograničeno, te se ne mora se vračati u nultu poziciju, nego ide na zadanu poziciju kraćim putem te otvara vrata za teleskop.

kupola (4)

Kupolu je izradila tvrtka Metal 5 d.o.o. iz Popovca Kalničkog prema vlastitoj tehničkoj dokumentaciji.

Dimenzije je 5.60 metara u promjeru i 3.10 metara visine. Vrata teleskopa otvaraju se 1500 mm u širinu te visini 750 mm preko osi kupole, tako da je moguće pretraživanje svemira od horizonta (0 stupnjeva) do zenita (90 stupnjeva).

kupola (5)

Rađena je po mjeri i zahtjevima budućeg Kozmološkog centra Križevci te je 100-postotni hrvatski proizvod. Kompletna izrada odrađena je u proizvodnom pogonu poduzeća Metal 5 d.o.o. u Obreži Kalničkoj.

Zanimljivost je da u svijetu postoji samo 20-ak poduzeća koja se bave izradom navedenih kupola za profesionalne zvjezdarnice.

kupola (10)

Prijevoz izvanrednog tereta počet će u petak navečer, od 20 sati na relaciji: Obrež Kalnički – LC 26003 – ŽC 2138 – D-22 – Križevci, Ul. F. Račkog – Ul. I. Z. Dijankovečkog – Trg A. Nemčića – Trg J. J. Strossmayera – Trg sv. Florijana.

– Molimo sve sudionike u prometu da ne vrše pretjecanje vozila te da poštuju upute policijskih službenika – poručili su iz policije.

zvjezdarnica (2)

Kupola će se postaviti na dosad izgrađeni dio zvjezdarnice koja se nalazi na ulazu u nekadašnju vojarnu, nasuprot zgrade Knjižnice.

zvjezdarnica (1)kupola (2) kupola (1)kupola (8) kupola (7) kupola (6)