Samobor je Slobodna Fašnička Republika od 2. do 13. veljače. Njime sada vladaju Princ Fašnik i Princeza Sraka, uz Sudeca i Fiškala s maškarama.

198_Samoborski_fašnik_foto_Edin_Tuzlak (10)

Princ Fašnik je nakon preuzimanja gradskih ključeva iznio Fašničke regule:

„Od ovoga se časa ukida vladajuća klasa i svi smo jednaki bedaki podani samo meni, Sudecu, Fiškalu i Sraki. Fašničke regule kratke su i jasne: fino piti, dobro jesti i noriti dok sunce ne zgasne. Po kmici se smucati od birtije do birtije, stisnut se uz tijelo koje lijepo grije, trajbati bez grižnje savjesti plaće honorare, đeparce i penzije, širiti dobru vibru i pozitivne tenzije. Napelavati na smijeh i slatki grijeh sve oko sebe, pofarbati črne misli i delati bebe. Tamaniti Krafne, Kremšnite, Češnofke, Bermet i Muštardu, izbjegavati zatucance, izigravat avangardu, glasno pevat i tancat bez srama i guštat u okusu samoborskih salama. Svakog pozdravit, sa svakim se nazdravit, stranca počastit, brke omastit, ne slušat cajke, vjerovati u bajke. Stavite masku na svaku facu i ne gubite decu po placu. Odprnite sve ventile, otkačite sve probleme, rešite se stresa i na glavi putra, ludujte bez kočnice i ko da nema sutra. I budite sebi i drugima neki novi lik jer – bedaki noriju sa’ki dan, a pametni samo na Fašnik!“

„Jedva sam dočekala predaju vlasti. A ostavili smo im i brdo problema i izazova, poput Starogradske ulice – da riješe sve dok nas nema, da nam bude lakše kad se vratimo“, rekla je Petra Škrobot prilikom primopredaje gradonačelničke vlasti.

Princeza Sraka rekla je “Ulaz u Republiku zabranjen je bez maske.”

Program su obogatile atraktivne povorke prepune šarenih kostima, mnogo glazbe te brojni plesači i zabavljači. Mažoret savez Hrvatske imao je impresivan nastup u kojem su sudjelovale mažoretkinje iz Nedelišća, Male Subotice, Dubrave, Ogulina, Gornjeg Miholjeveca, Nuštra i Samobora. Maskirane grupe Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole, Nordijski hodači Crvenog križa, Udruga Oživljena povijest Samobor i Klub poduzetnica Samobor

198_Samoborski_fašnik_foto_Edin_Tuzlak (13)

„Iako ja mutim cijelu godinu, sad je vrijeme ludovanja. Ove godine ćemo se prisjetiti kako se to ludovalo od prapočetaka do danas – Od mamuta do robota. “, najavio je Štef Fiškal glavni odvjetnik Slobodne Fašničke Republike.

„Princ i Princeza su jedva dočekali da dođu na vlast. U naših 198. godina skupilo se bogatstvo fašnika. Stoga – budite bedaki, stavite si masku i dođite dobre volje kako bi se svi zajedno dobro zabavili i nasmijali“, rekla je Iva Pehar, direktorica Turističke zajednice Samobora .

Petar Grašo rasplesao je prepun Trg uz svoje najveće hitove, a uz Balašević Tribute Band pjevao je cijeli Fašnički šator.

Do kraja Fašnika očekuje se još 12 koncerata, brojne radionice, predstave i sportska događanja, bogata eno i gastro ponuda, i sve to uz besplatni parking i produljeno radno vrijeme ugostitelja.

198_Samoborski_fašnik_foto_Edin_Tuzlak (12) (1)