Dok se svijet suočava s brojnim izazovima i krizama, od klimatskih promjena i deforestacije (krčenja šuma) do gubitka bioraznolikosti, postaje sve jasnije koliko je svima nama kao pojedincima važno svakodnevno donositi promišljene i svjesne odluke kojima možemo ublažiti već nastalu štetu. Poznato je da proizvodnja namirnica životinjskog podrijetla globalno ima najveći negativni utjecaj na okoliš. Biranje biljne hrane i proizvoda najbolji je pojedinačni način pomoću kojega možemo smanjiti svoj utjecaj na okoliš i klimatske promjene, a više o tome mogli su doznati prolaznici zagrebačkog Trga bana Jelačića.

Glavnim zagrebačkim trgom u subotu širio se miris pohanih odreska od biljnog mesa, falafela, burgera i ukusnih kobasica na bazi gljiva. Degustacija je ugodno iznenadila prolaznike, a uživalo se i u raznim kolačima napravljenim s biljnim mlijekom. Recepte za sve prezentirano svi mogu vidjeti u online kuharici „Biraj biljno, jedi fino” koja se može naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Prolaznici koji su pogodili za koliki je postotak manji ugljični otisak za određena biljna jela, dobili su prigodan dar. Primjerice, korištenjem biljnog mljevenog mesa u receptima poput bureka, sarme ili punjenih paprika može se smanjiti ugljični otisak za čak 93 %.

Kuharica koja je izdana povodom Svjetskog dana veganstva donosi 20 recepata namijenjenih svima i poziv na putovanje prema održivu življenju, boljem zdravlju i očuvanju našega predivnog planeta. Zato se uz svaki od recepata mogu vidjeti postotak manjeg utjecaja na globalno zatopljenje. Kuharica donosi i razne zanimljivosti, savjete i naputke kako što lakše neko jelo učiniti veganskim i povećati upotrebu biljnih namirnica u svojoj kuhinji. Svi koji se žele nadahnuti na nove kulinarske avanture i otkrivanje novih okusa mogu ju besplatno prelistati.

Kako navode Prijatelji životinja, osim ublažavanja klimatske krize, postoje snažni dokazi i brojna istraživanja koja pokazuju da biljna hrana može značajno poboljšati zdravlje uz niže stope dijabetesa, srčanih bolesti i pretilosti, a odabirom biljnih proizvoda i jela spašavamo i živote. „Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) procjenjuje da se godišnje uzgoji i odveze u klaonicu nevjerojatnih 92,2 milijarda kopnenih životinja za ljudsku prehranu što stvara enormnu štetu prema životinjama i okolišu. Odabirom biljne hrane biramo održivu budućnost i osiguravamo opstanak na ovom planetu. Svaki obrok može učiniti razliku”, navode.

„Korak prema smanjenju konzumacije životinjskih proizvoda pomak je prema naprijed, kako za zdravlje pojedinca tako i za okoliš i za životinje. Ohrabrujuća je činjenica da se, uz obilje voća, povrća, gljiva, mahunarki, žitarica, orašastih plodova i sjemenki na tržištu nalazi i biljno meso u raznim oblicima poput pohanih odrezaka, burgera, ćevapčića, slama, kobasica i drugog, a uz to raste broj i raznih mliječnih biljnih proizvoda poput mlijeka, sireva, jogurta i vrhnja. Isplati se istražiti i svatko može naći nešto što će mu se svidjeti“, uvjereni su Prijatelji životinja.

Fotografije s degustacije i prezentacije veganskih jela te edukativna kuharica „Biraj biljno, jedi fino” može se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

301b8199 5478 498e B71b B376767f0d1d 53576453 6404 4d7e A115 9a9059e57df8 Dscf7880 Dscf7654 Dscf7837