“Pridruži se i druži se” je projekt koji je prijavljen na Poziv za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2023. i 2024.

Gradskom društvu Crvenog križa grada Vrbovca odobreno je 14.000,00 eura godišnje za provedbu ovoga projekta. U projektu sudjeluju umirovljenici s područja Grada Vrbovca i općina Preseke, Dubrave, Gradeca, Farkaševca i Rakovca te osobe iz Ukrajine koji borave na našem području, prvenstveno osobe starije životne dobi.

Jelena Mucko, ravnateljica Crvenog križa Vrbovec naglasila je kako su uvjereni da je naše lokalno stanovništvo dovoljno tolerantno da nemaju predrasude prema stranim državljanima koji su se kod nas zatekli zbog ratnih zbivanja u svojoj domovini.

– Svi oni bi radije bili u vlastitom domu, okruženi članovima obitelji, rođacima i prijateljima, tamo gdje svakoga razumiju, a ne u tuđoj zemlji čiji jezik ne razumiješ. Obzirom da nemamo utjecaja na ratna zbivanja, ono što možemo je to da osiguramo međusobno upoznavanje, zajedničke aktivnosti i razmjenu iskustava kako bi jedni i drugi naučili nešto novo – rekla je Mucko.

Također, rekla je da su povezane aktivnosti u Crvenom križu već započele te da su odradili prvi zajednički izlet.

– Zahvaljujemo CK Pula, ravnateljici Jasni Vekić i njezinoj kolegici Jeleni Rupčić koje su nam kroz panoramsku vožnju prezentirale najvažnije znamenitosti i najvažnija područja grada Pule. Nakon Pule obišli smo NP Brijune gdje smo uživali u impozantnoj prirodi i prisjetili se dijela povijesti koji ukazuje da u životu treba stvarati prijateljstva, poštivati druge i međusobno se povezivati. Svi koji su zainteresirani za uključivanje u aktivnosti ovog ali i drugih projekata slobodno se jave u CK ili predsjednicima umirovljeničkih udruga – rekla je Mucko.

IMG-20240523-WA0011

IMG-20240523-WA0010