Od 26. do 28. siječnja dječji gradonačelnik, Marin Sabol, njegov zamjenik, Luka Jantolek te voditeljica Dječjeg gradskog vijeća, Sandra Sabolić sudjelovali su na edukativnom kampu u Tuheljskim Toplicama u okviru projekta “Utjecaj, a ne ukras” Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Na kampu su predstavili potrebe djece našeg kraja i sudjelovali u interaktivnim radionicama na temu ostvarivanja dječjih prava i participacije i izrade Naj – projekata kojim će zajedno djeca i odrasli donijeti pozitivne promjene u našoj zajednici.

Projekt „Utjecaj, a ne ukras“ provodi Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt pridonosi širenju znanja i mogućnosti za sudjelovanje djece i mladih u gradovima i općinama širom zemlje te podržava donositelje odluka u jačanju vještina za sudjelovanje djece u odlučivanju.

Istraživanja pokazuju da se u posljednjih 15 godina povećalo znanje djece i mladih o dječjim pravima u Hrvatskoj te obje skupine bolje ocjenjuju mogućnosti za sudjelovanje, no svoju participaciju u školi, na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini i dalje doživljavaju kao nedostatnu i nedovoljno učinkovitu: tek petina mladih smatra da odgovorne osobe na lokalnoj razini uzimaju u obzir njihovo mišljenje kada donose odluke o mladima dok je taj udio kod djece 50 %.

Na kampu se okupilo još 70 sudionica i sudionika iz različitih gradova diljem Hrvatske, uključujući: Bedekovčinu, Čakovec, Dubrovnik, Križevce, Lovran, Mali Lošinj, Novu Gradišku, Osijek, Opatiju, Pregradu, Ravnu Goru, Samobor, Sv. Nedelju, Tuhelj, Varaždin, Veliku Goricu, Vinkovce, Virje i Zabok.

Predstavnici su imali prilike razviti svoje Naj – projekte na kojima ćemo nastaviti raditi u suradnji s donositeljima odluka te drugom djecom i mladima u našoj zajednici.