Koprivničko-križevačka županijska Turistička zajednica predstavila je u četvrtak ovogodišnju Veliku martinjsku špelanciju koja će se održati 5. studenog od 18 sati u restoranu Avalon u Koprivnici.

Predstavljanju programa uz pomoćnicu direktora Ureda Turističke zajednice županije, Kristinu Sočev, prisustvovali su župan Koprivničko-križevački, Darko Koren, zamjenica koprivničkog gradonačelnika, Ksenija Ostriž, zatim direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić, vlasnik Vinarije Kostanjevec, Goran Kostanjevec, predsjednik Udruge vinara Fran Galović Koprivnica, Velimir Briški, predsjednik Udruge starih zanata, Tihomir Želimorski i predsjednik Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, Miroslav Mačković.

martinje tiskovna

Sudjelovat će čak 52 vinska biškupa iz cijele Hrvatske, dok će 20 vinara ponuditi svoja najbolja vina, a devet vinogradarskih udruga mošt. Inače, ove godine sklopljena je suradnja s Virovitičko – podravskom županijom pa će se predstaviti i njihovi vinari.

kristina socev

– Za razliku od dosadašnjih manifestacija koje su se održavale na otvorenom, ovogodišnja će biti u restoranu Avalon (Crna Gora), odnosno u grijanom šatoru koji se nalazi odmah uz restoran. Nešto je i promijenjen koncept kako će sve to izgledati. No, ono što me jako veseli što će nam se pridružiti vinari iz Virovitičko-podravske županije – najavila je Kristina Sočev.

Ovogodišnja je manifestacija humanitarnog karaktera te će svaki posjetitelj na ulazu uz donaciju od 50 kuna (6,64 eura ) dobiti čašu i moći neograničeno degustirati vina te jelo dobrodošlice partnera Podravke. Sav prikupljen iznos biti će uplaćen Udruzi invalida Koprivničko-križevačke županije.

DSC_7516

– Program počinje u 18 sati, a nakon toga će biškupi krstiti sva vina, za dobru atmosferu bit će zaduženi Tamburaški sastav Dangube, a tu su i nezaobilazni Dudek, Presvetli, Cinober i KUD Gruntovec. Cilj ove manifestacije je da se održe tradicije uoči Martinja svi običaji – kazala je.

Nakon nje, okupljenima se obratila Martina Jakelić rekavši kako dolazi iz županije koja je i Podravina i Slavonija.

– Kako turizam nema granica, vjerujem da je ovo početak jedne lijepe suradnje jer nas veže Drava i Bilogora pa vjerujem da imamo još puno prostora za suradnju – rekla je.

DSC_7520

Goran Kostanjevec napomenuo je kako svi vinari vole da im se mošt pokrsti jer je to je za sve proizvođače vina jedna velika tradicija koju svi moramo čuvati.

– Predstavit ćemo svoja vina, manje vinarije će predstaviti mošt, a svaki posjetitelj moći će probati ono što se proizvodi tu u našem kraju i moći će se uvjeriti u kvalitetu. Mislim da svatko tko će doći bude našao nešto za sebe i uvjerio se kakvu kvalitetu vina na ovim prostorima proizvodimo – istaknuo je.

DSC_7530

Velimir Briški dodao je da udruge vinara hobista s ovih prostora posljednjih sedam godina rade ekstra vina te je pozvao da svi dođu ocijeniti koliko su blizu profesionalnim vinarima.

Predsjednik Udruge invalida zahvalio se na humanitarnom karakteru manifestacije dodavši kako će im prikupljena sredstva biti od iznimne pomoći.

Tihomir Želimorski najavio je gastro dio manifestacije kazavši kako će se osigurati tradicionalna hrana koja je prikladna Martinju.

DSC_7540

– Imat ćemo krvavica, iliti po domaći, čurke te dinstano zelje s kobasicama i mislim da će se to izvrsno dopunjavati ponuđenom vinu – rekao je.

Nakon njih okupljenima se obratila i zamjenica Ostriž koja je zaželjela dobrodošlicu svim vinskim biškupima i svim vinarima, profesionalnima poput Vinarije Kostanjevec koja se bori na tržištu sa velikim vinarijama, te udrugama vinara koje su tu uvijek da nam upotpune turističke i kulturne manifestacije.

DSC_7546

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren na kraju je istaknuo kako je Martinje jedan od najznačajnijih praznika u Podravini, Prigorju, ali i Slavoniji, te ga trebamo slaviti u dobroj vjeri i sa željama da nam život bude sretniji, a vino nam u tome može malo i pomoći.

– Nalazimo se u ovom našem prostoru Podravine i Prigorja, a proširujemo i na Slavoniju gdje je Martinje zapravo na razini nacionalnog praznika. Mogu reći da se danas onih lošijih vina na ovim prostorima sada samo možemo sjećati jer se u posljednjih 15-ak godina vinska slika ovog prostora značajno izmijenila – zaključio je.

Napomenuo je da kako je i ova manifestacija dodatak težnji da se područje na kojem se nalazimo brendira što se tiče vina.