U prostorijama Županijske uprave danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji program Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije koji će se održati u sportskoj dvorani Osnovne škole Kloštar Podravski u subotu, 1. lipnja u 18 sati.

Konferenciji su prisustvovali župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnice Melita Ivančić i Ljubica Belobrk Flamaceta, predsjednica Županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i inicijatorica Festivala Verica Rupčić, predstavnik Općine Kloštar Podravski, domaćin i suorganizator Festivala, direktor Turističke zajednice područja Dravski peski Robert Čimin te, ispred partnera Festivala, Sonja Rukavina iz Hrvatskih šuma.

Predsjednica Županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i inicijatorica Festivala Verica Rupčić rekla je kako se i ove godine program održava pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

DSC_8342

– Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije organizira Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Udruga žena iz ruralnih područja. Budući da se obilježava Dan Općine Kloštar Podravski, mi smo se ovim Festivalom željeli pridružiti svečanosti i proslavi toga dana. Festival je jedinstveni projekt u Republici Hrvatskoj zato što daje priliku ženama za pojedinačnu prezentaciju njihova života. Tu je u fokusu žena bez neprikladnih epiteta i bez natjecateljskih konotacija. Do sada je sudjelovalo 147 žena. Festival uspješno promovira županiju na području Hrvatske i Europske unije. Sve pozivam da dođu na Festival, razgledaju štandove, upoznaju naše žene i da uživaju te na taj način daju podršku ženama i projektu. Ulaz je slobodan- rekla je Rupčić.

Ciljevi Festivala su promocija žena, jačanje njihovog položaja u društvu i poticanje umrežavanja, a projekt je jedinstven po tome što daje priliku ženama za pojedinačnu prezentaciju njihovog života, posebnosti i društvene aktivnosti.

– Festival se provodi s ciljem afirmacije žena iz ruralnih područja i promocije različitosti života današnjih žena u ruralnim područjima, uz naglasak na promicanje ravnopravnosti spolova i ljudskih prava. Uz to, ciljevi su i razmjena znanja i iskustva među ženama te očuvanje tradicije i običaja našeg kraja. Bitna je svestranost i kreativnost žena kao i želja da sudjeluju na Festivalu, što je zapravo i jedini kriterij – dodala je Rupčić.

Također, Festival ima i humanitarni karakter te će u predvorju dvorane partnerska Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice imati izložbeni štand i prikupljati sredstva za svoje djelovanje.

Direktor Turističke zajednice područja Dravski peski Robert Čimin naglasio je kako je Festival jedan jako lijepi dodatak u obilježavanju Dana Općine Kloštar Podravski.

DSC_8346

– Zauzvrat smo se potrudili upotpuniti program nekim popratnim sadržajima. U 12 sati započet ćemo s izložbom na otvorenom u parku Hrvatskih branitelja, nakon toga u 12.30 preseliti ćemo se u Dom kulture Kloštar Podravski gdje ćemo predstaviti izložbu Laure Lončar,Potom ćemo se zaputiti u park ispred Osnovne škole Kloštar Podravski gdje će kipari izrađivati skulpture u drvu, a tema će biti priroda, a sve će skulpture ostati u vlasništvu Osnovne škole. Posvetiti ćemo izložbu i Ljubici Matulec. U 16 sati imati ćemo malu izložbu vina i nakon toga slijedi sam Festival, a nakon toga održati će se koncerti Tamburaškog sastava Dangube i Crvene jabuke – rekao je Čimin.

Sonja Rukavina iz Hrvatskih šuma rekla je kako su Hrvatske šume od prvog dana prepoznale važnost održavanja Festivala te je svim sudionicama zaželjela uspješno predstavljanje i priznanje društvene zajednice.

DSC_8349

Župan Darko Koren zahvalio je Verici Rupčić na entuzijazmu i organizaciji ovog Festivala.

DSC_8374

– Mi smo u sastavu koji ukazuje da snažno podržavamo taj projekt. Podržavamo ga i financijski iako je to bez sumnje zavrijedilo svaki euro koji je uložen. Uz promociju žena mislim da je to promocija i ovog prostora, naše tradicije, svega onoga to baštinimo kroz vrijeme koje je iza nas. Još postoji taj duh i entuzijazam i ljubav prema onome što smo naslijedili od naših predaka i te žene su tu da to prenesu na naše mlade. Pozivam sve da posjete Festival i Općinu Kloštar Podravski – rekao je Koren.

Spomenimo kako ove godine sudjeluje 13 žena s područja naše županije, najrazličitijih profila, zanimanja i dobnih skupina od 28 do 70 godina.

Sudionice ovogodišnjeg Festivala ruralnih žena KKŽ su: Sanela Brgles iz Kunovec Brega (Koprivnica), Marina Dvorski iz Reke (Koprivnica), Jasna Horvat iz Međe (Sveti Petar Orehovec), Marija Ilić iz Kalinovca, Biserka Keljar iz Kloštra Podravskog, Katarina Kirinec iz Podravskih Sesveta, Vesna Kišićek iz Ferdinandovca, Biserka Kišivan iz Gole, Darija Lodeta iz Molvi, Gordana Lugomer iz Podgajca, Katica Matulec iz Kloštra Podravskog, Ruža Međimorec iz Rasinje i Snježana Savić iz Velike Mučne.

Glavni organizator i inicijator Festivala je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, u suradnji sa županijskom Udrugom žena iz ruralnih područja, dok je suorganizator i domaćin Općina Novigrad Podravski. Također, dodajmo kako se Festival održava pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

DSC_8384 DSC_8385 DSC_8380 DSC_8378 DSC_8363 DSC_8366 DSC_8368 DSC_8372