Na Strossmayerovom trgu danas je predstavljen bogat program 55. Križevačkog velikog spravišča koje će trajati od 2. do 4. lipnja.

Pripremljeni su gastro program, koncerti, radionice, sajam rukotvorina, predstava pomirbe i još mnoštvo toga. Pročelnik za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel zahvalio je svima koji su sudjelovali u osmišljavanju programa.

– Zahvaljujem i svima koji će sudjelovati u provedbi svih aktivnosti u okviru naše najznačajnije kulturno-turističke manifestacije i najstarije manifestacije toga tipa u Koprivničko-križevačkoj županiji. U program su se ove godine osim gradskih ustanova, uključile mnogobrojne udruge. Ima za svakoga ponešto, a ima i novosti kao i svake godine. Veliku zahvalu upućujem sponzorima koji su prepoznali važnost ove manifestacije. Hvala Turističkoj zajednici, glumcima amaterima i novom redatelju Janu Kerekešu koji je dao jedan novi dodir tradicionalnoj spelanciji – rekao je Novosel i pozvao sve na Križevačko spravišče.

Direktorica Turističke zajednice Olinka Gjigaš predstavila je bogat program ovogodišnjeg Spravišča.

– I ove godine smo se trudili da donesemo neka osvježenja u program. Sve se vrti oko naše predstave i drago nam je da je Jan prihvatio redateljsku palicu. Spravišče počinje u petak, 2. lipnja s Križevačkim malim spraviščem. Stotine križevačke djece i djece iz okolice će nastupati te predstaviti sve ono što su naučili i ono što ima veze sa Spraviščem i legendom. Imamo gastro manifestacije kao što su Večer vina i čvaraka, Pivišče, Štruklijada i Gvercijada. Sve počinje u petak predstavom pomirbe kada se Kalničani i Križevčani sretno i veselo vraćaju u Križevce kako bi se pomirili. Nakon toga slijedi vatromet i koncert Marka Kutlića. Program K.U.F.E.R-a- će ići kroz sva tri dana, pa nas očekuju vatromet, cirkus i akrobacije.

U subotu će se održati Dječja spraviščijada znanosti i kulture, akcija “Sigurno i vješto u prometu” te projekt Zubić.

– U poslijepodnevnim satima očekuju nas nastupi mažoretkinja te KUD-a Prigorje i njihovih gostiju. Stižu povijesne postrojbe Hrvatske vojske koje se tradicinalno predstavljaju uz pucanj iz topa. Navečer su koncerti Klape Iskon i Matije Cveka. U subotu se tradicionalno peče vol. U nedjelju su na rasporedu radionice, dnevno promatranje neba, a navečer je program Europa pleše u Križevcima te drugi dio predstave o pomirbi. Nakon predstave, Spravišče će završiti koncertom Dražena Zečića. Imamo više izlagača nego prošle godine što nas veseli. Pozivam sve da dođu u Križevce i da provedu ugodan vikend – rekla je Gjigaš.

Redatelj predstave o pomirbi križevačkih purgera i kalničkih šljivara Jan Kerekeš rekao je kako se u Križevcima osjeća kao kuće.

– Ovo je moj najveći redateljski projekt. Amateri često zvuče kao nešto neprofesionalno. Radio sam s desetak amaterskih grupa i mogu reći da amateri često pristupaju predstavama i nastupima s puno više ljubavi, srca i volje nego profesionalci. Drago mi je da se družimo na otvorenju i zatvaranju Spravišča. Imamo neke novitete, a moji glumci pomirbu i svađu imaju pod kožom. Žive svoje likove i spremni su za predstavu. Svi će se dobro zabaviti na predstavi – rekao je Kerekeš.

Ispred zlatnog pokrovitelja na konferenciji se obratio tajnik uprave tvrtke Radnik Darko Jambreković, koji je istaknuo kako Radnik ove godine obilježava 75 godina rada.

– Kao i svih godina do sada, Radnik je s zadovoljstvom prihvatio sponzorstvo. Tradicija naše tvrtke u gospodarskom smislu i tradicija Spravišča u kulturnom pogledu, zajedno rastu i grade se. Tvrtka Radnik je neizostavni dio te pozitivne i za Križevce značajne priče – rekao je Jambreković.

spravisce-presica-01 spravisce-presica-02 spravisce-presica-03 spravisce-presica-04 spravisce-presica-05 spravisce-presica-06 spravisce-presica-07 spravisce-presica-08 spravisce-presica-09 spravisce-presica-10 spravisce-presica-11 spravisce-presica-12 spravisce-presica-13