Županijsko Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga u petak, 08. prosinca održalo je sjednicu povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se održava od 15.studenog do 15. prosinca. Sjednicu je vodio zamjenik župana, ujedno i predsjednik Povjerenstva Ratimir Ljubić, a prisustvovala joj je i po ovlaštenju župana pročelnica za zdravstveno-socijalne djelatnosti Ana Mušlek.

Prva točka dnevnog reda je bio osvrt na stručno savjetovanje pod nazivom “Smjernice za provedbu politike i izradu akcijskih planova djelovanja na području ovisnosti i ponašajnih jedinica ovisnosti za razdoblje do 2026.g. na razini lokalne i područne (regionalne) samouprave” koje su predstavile Jasna Horvat Vlahović i Petra Sobota Frčak. Naime, Vlada RH je početkom godine donijela novu Nacionalnu strategiju djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030., a u postupku donošenja je i Akcijski plan djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2026. Kako su pojasnile Horvat Vlahović i Sobota Frčak, od županija se očekuje donošenje akcijskih planova koji bi trebali biti usklađeni s nacionalnim strateškim dokumentima.

Druga točka je bila razmatranje aktualne situacije vezane za problematiku ovisnosti, a članovi su iznijeli podatke iz svoje nadležnosti. Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo KKŽ, naša je županija po stopi ovisnika i dalje dosta daleko ispod državnog prosjeka, no unatoč tome potrebno je kontinuirano provoditi školske preventivne programe, stručna predavanja te ostale promotivne aktivnosti usmjerene roditeljima i učenicima, a sve u cilju suzbijanja zlouporabe droga, zaključilo je Povjerenstvo na kraju sjednice.

IMG_7915 IMG_7914 IMG_7911 IMG_7907 (1) IMG_7900